ΕΥ: Ισχυρή παραμένει η διεθνής δραστηριότητα σε συγχωνεύσεις και εξαγορές το 2017

ΕΥ: Ισχυρή παραμένει η διεθνής δραστηριότητα σε συγχωνεύσεις και εξαγορές το 2017

Η παγκόσμια αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε) παρέμεινε ισχυρή κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, παρά το εντεινόμενο αίσθημα προστατευτισμού και τις αυξανόμενες παρεμβάσεις κυβερνήσεων και ρυθμιστικών αρχών στις συμφωνίες. Οι προοπτικές για την υπόλοιπη χρονιά και μετέπειτα είναι θετικές, καθώς οι εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών (private equity – PE) επανέρχονται στο τραπέζι των συμφωνιών, με σημαντικά κεφάλαια στη διάθεσή τους.

Σύμφωνα με την EY, η συνολική αξία των συμφωνιών παγκοσμίως διαμορφώθηκε στα 1,4 τρισ. δολάρια κατά το α' εξάμηνο του 2017, καταγράφοντας οριακή μείωση της τάξεως του 4% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2016. Η μείωση αυτή μπορεί να αποδοθεί στην κάμψη των megadeals, δηλαδή των συμφωνιών αξίας μεγαλύτερης των 10 δισ. δολαρίων. Οι συμφωνίες αξίας 1-10 δις, οι οποίες αποτελούν την κινητήρια δύναμη των Σ&Ε παγκοσμίως, κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με το α' εξάμηνο του προηγούμενου έτους.

Με βάση τον αριθμό των συμφωνιών, το α' εξάμηνο του 2017 καταγράφηκε αύξηση 4%, με 18.363 συμφωνίες, έναντι 17.642 συμφωνιών κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Τα στοιχεία του α' εξαμήνου φανερώνουν μια ισχυρή διάθεση για συμφωνίες, παρά το σύνθετο περιβάλλον της αγοράς Σ&Ε που δημιουργεί νέα εμπόδια στις συμφωνίες. Μια σειρά από σημαντικές εξαγορές δεν προχώρησαν το 2017, εξαιτίας πιέσεων από διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών αρχών. Ο αριθμός των στελεχών που αποσύρθηκαν από συμφωνίες λόγω επιφυλάξεων σχετικά με ρυθμιστικά ζητήματα ή φόβους ολιγοπωλίου (antitrust issues), έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε σχέση με το 2016, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της έρευνας της ΕΥ, Global Capital Confidence Barometer.

Η επιστροφή των private equity

Δέκα χρόνια αφού οι εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών (private equity – PE) κατέγραψαν τα υψηλότερα επίπεδα συμμετοχής στις Σ&Ε, είναι πολύ πιθανό να δώσουν ξανά ώθηση στην αγορά. Έχοντας στη διάθεσή τους μετρητά που ξεπερνούν τα 500 δισ. δολάρια, οι εταιρείες PE προχώρησαν σε εξαγορές περιουσιακών στοιχείων αξίας 124 δις κατά το α' εξάμηνο του 2017, καταγράφοντας αύξηση 14% σε ετήσια βάση. Τα κεφάλαια αυτά κατευθύνθηκαν κυρίως προς περιουσιακά στοιχεία της Ασίας, όπου τα ποσά που επενδύθηκαν τριπλασιάστηκαν, αγγίζοντας τα 23,5 δισ. δολάρια φέτος, από τα 7,6 δις το α' εξάμηνο του 2016.

Οι εταιρείες PE διαθέτουν σήμερα κεφάλαια ύψους 570 δισ. δολαρίων για εξαγορές, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 478 δις που είχαν καταγραφεί το 2007-2008. Οι εξαγορές από εταιρείες PE ξεπέρασαν οριακά το 25% των εξαγορών που πραγματοποιήθηκαν το 2007. Τα στοιχεία του α' εξαμήνου δείχνουν ότι το ποσοστό θα αυξηθεί φέτος, παρά την εντεινόμενη πολυπλοκότητα της σύναψης συμφωνιών.

Ισχυρό το Ηνωμένο Βασίλειο – πιο ελκυστική η Ευρώπη

Παρά την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η αγορά των Σ&Ε στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ισχυρή. Οι εισερχόμενες και εγχώριες συμφωνίες στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 35% το α' εξάμηνο του 2017, σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2016 πριν γίνει το δημοψήφισμα για το Brexit.

Επιπλέον, η δυτική Ευρώπη έχει επιστρέψει στο προσκήνιο ως ελκυστικός προορισμός το 2017 για συμφωνίες. Κατά το α' εξάμηνο του 2017, ολοκληρώθηκαν στην περιοχή συμφωνίες αξίας 339 δισ. δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση 21% σε ετήσια βάση και ξεπερνώντας αισθητά τα επίπεδα που καταγράφηκαν τα χρόνια της κορύφωσης της κρίσης στην Ευρωζώνη.

«Κλειδί» η μακροπρόθεσμη διασφάλιση

Οι πρόσφατες εξαγορές δείχνουν ότι η τεχνολογία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός δημιουργούν μεγαλύτερο αριθμό συμφωνιών, αντισταθμίζοντας τις αρνητικές συνέπειες των γεωπολιτικών αλλαγών στις συμφωνίες.

Η πρόσφατη, πολυσυζητημένη εξαγορά της Whole Foods από την Amazon έναντι 13,7 δισ. δολαρίων, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της σύγκλισης κλάδων που προκύπτει από τις Σ&Ε, καθώς και των ψηφιακών δυνατοτήτων που αναμένεται να αξιοποιήσει μια επιχείρηση ενός κλάδου για να μετασχηματίσει δραστικά έναν άλλο.

Η δραστηριότητα των συμφωνιών κατά το α' εξάμηνο του έτους αναδεικνύει, επίσης, την προσπάθεια των επιχειρήσεων να αξιοποιήσουν ευκαιρίες Σ&Ε και συμμαχιών για να προετοιμαστούν για μια πιθανή έκρηξη στα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα. Οι επιχειρήσεις τόσο στον κλάδο της τεχνολογίας, όσο και της αυτοκινητοβιομηχανίας, προχωρούν σε εξαγορές ή συμμαχίες για να αξιοποιήσουν τα οφέλη που αναμένεται να φέρει η αστική κινητικότητα.

Θετικές προοπτικές 

Η διαθέσιμη και φθηνή χρηματοδότηση, οι ισχυροί ισολογισμοί, η πρωτοφανής συγκέντρωση κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, καθώς και ο μεγάλος αριθμός των συμφωνιών που έχουν προγραμματιστεί, δείχνουν ότι οι Σ&Ε θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων στο άμεσο μέλλον.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, επισημαίνει: «Οι Σ&Ε αποτελούν σήμερα ένα βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, την επέκτασή τους σε νέες αγορές και την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να δουν τις Σ&Ε ως εργαλείο ανάπτυξης και να τις εντάξουν στην αναπτυξιακή τους στρατηγική, συμβάλλοντας έτσι στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».