Εξαφανίζεται η αγορά κρυπτονομισμάτων από τις ΗΠΑ
Shutterstock
Shutterstock

Εξαφανίζεται η αγορά κρυπτονομισμάτων από τις ΗΠΑ

Η πολιτική - κατά κύριο λόγο- ευθεία επίθεση των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ εναντίον των αγορών κρυπτονομισμάτων πρόσθεσε ένα άλλο επεισόδιο με την ίδια βαρετή πλοκή, ωστόσο αυτή τη φορά με μεγάλες συνέπειες για την αγορά.

Αυτή τη φορά φαίνεται να κλειδωνίζονται κυρίως τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και τα altcoins- που θεωρούνται ως μη εγγεγραμμένες κινητές αξίες. Ωστόσο, τόσο το BTC και το ETH φαίνεται να αντιμετωπίζονται ως εμπορεύματα από τη SEC.

Καθώς υποβάλλονται ολοένα και περισσότερες καταγγελίες από την SEC, γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι η αγορά των κρυπτονομισμάτων των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί τόσο σε όγκο συναλλαγών, αλλά και αμερικανικών εταιρειών.

Ωστόσο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιτίθεται μετωπικά στα μεγάλα ονόματα της αγοράς που έχουν μάλιστα και αξιοπιστία μόνο και μόνο επειδή είναι εύκολοι στόχοι δείχνει παντελή έλλειψη προσπάθειας για την αντιμετώπιση του πραγματικού προβλήματος των “καζίνο & απατεωνων” που επικρατούν στις αγορές κρυπτονομισμάτων.

Τα altcoin παραμένουν πολύ πιο ευάλωτα σε τέτοιες επιθέσεις, ειδικά εάν τα δικαστήρια των ΗΠΑ επιβεβαιώσουν ότι αποτελούν μη εγγεγραμμένες κινητές αξίες.

Η αγορά περιμένει περισσότερες επιθέσεις από τη διακυβέρνηση Μπάιντεν στις αγορές κρυπτονομισμάτων, που θα αυξηθεί με την εκλογική περίοδο του επόμενου έτους.

Η καταστολή των αγορών κρυπτονομισμάτων από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) έχει προκαλέσει αναταραχή σε ολόκληρο τον κλάδο με αποτέλεσμα οι εταιρείες να εξετάζουν επιλογές πέρα από τα σύνορα της Αμερικής.

Ήδη πολλά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων βρίσκονται σε νομικούς κυκεώνες, ενώ οι υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου που δραστηριοποιούνται στην Αμερική σπεύδουν να διακόψουν τις δραστηριότητες. Ωστόσο, το αποτέλεσμα και η πιθανή συρρίκνωση σε μία από τις κορυφαίες αγορές παγκοσμίως μπορεί να διακόψει τη δυναμική της αγοράς κρυπτονομισμάτων.

«Με ευρεία μη συμμόρφωση, ειλικρινά, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έχουμε δει πολλά προβλήματα σε αυτές τις αγορές. Έχουμε ξαναδεί αυτή την ιστορία. Θυμίζει αυτό που είχαμε τη δεκαετία του 1920 πριν τεθούν σε εφαρμογή οι ομοσπονδιακοί νόμοι για τις κινητές αξίες. Απατεώνες, Σχέδια Ponzi" δήλωσε ο Gensler, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Αυτό έρχεται εν μέσω των νομικών αγωγών της SEC εναντίον των Binance, Coinbase και άλλων εταιρειών κρυπτονομισμάτων ως μέρος μιας επιθετικής καταστολής σε ολόκληρη την αγορά.

«Θα μπορούσα να συνεχίσω, αλλά σε μια αγορά γεμάτο απάτες, κατάχρηση και μη συμμόρφωση, υπάρχουν πάρα πολλά για να απαριθμήσω».

Στην ίδια εκδήλωση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Galaxy Digital, Mike Novogratz, υποστήριξε ότι η εταιρεία του σχεδιάζει να επιταχύνει τα σχέδιά της για μετακίνηση off-shore λόγω ενός "νομοθετικού αδιεξόδου" στις ΗΠΑ."Εταιρείες όπως η δική μας εξετάζουν πόσο γρήγορα μπορούμε μεταφέρουν τους ανθρώπους σε υπεράκτιες δικαιοδοσίες», είπε.

Η Galaxy Digital δεν είναι ούτε η μόνη εταιρεία κρυπτονομισμάτων που εδρεύει στις ΗΠΑ και προσπαθεί να μεταφέρει την έδρα της εκτός δικαιοδοσίας των ΗΠΑ. Η Ripple στόχευσε επίσης την SEC, υποστηρίζοντας ότι οι «ασαφείς» κανονισμοί στις ΗΠΑ θα ωθήσουν τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων να αποχωρήσουν.

Πώς επηρεάζει τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων ;

Η Binance.US είπε ότι θα διαγράψει 10 επενδυτικά ζεύγη συναλλαγών μετά από αγωγή που ασκήθηκε εναντίον της από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η Binance.US είχε αρχικά δηλώσει ότι σχεδίαζε να διαγράψει περίπου το ένα τρίτο των συνολικών ζευγών συναλλαγών της. Αντίστοιχα, ανακοίνωσε πως θα σταματήσει την λειτουργία του OTC Trading Portal, ένα «εξωχρηματιστηριακό» σύστημα συναλλαγών που επιτρέπει σε αγοραστές και πωλητές να συναλλάσσονται χωρίς να χρησιμοποιούν το βιβλίο εντολών.

Αντίστοιχα ανακοίνωσε ότι θα σταματούσε όλες τις αναλήψεις σε δολάρια και θα μεταβεί, τουλάχιστον προσωρινά, σε μια ανταλλακτήριο αποκλειστικά κρυπτονομισμάτων. Η Binance US απέδωσε την απόφαση στους «τραπεζικούς εταίρους [που] έχουν επισημάνει την πρόθεσή τους να σταματήσουν την πρόσβαση σε USD μετά τις εξελίξεις με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς».

Η δημοφιλής εφαρμογή επενδυτικών συναλλαγών Robinhood ανακοίνωσε ότι τερματίζει την υποστήριξη για τρία κρυπτονομίσματα¨Cardano (ADA), Polygon (MATIC) και Solana (SOL) από τις 27 Ιουνίου 2023. Οι χρήστες πρέπει να αποσύρουν ή να πουλήσουν αυτά τα κρυπτονομίσματα. Μετά από αυτήν την προθεσμία, αυτά τα κρυπτονομίσματα θα πωληθούν σε τιμές αγοράς.

Ο υπό πτώχευση αμερικανικός βραχίονας του ανταλλακτηρίου Bittrex που προσπάθησε να επιστρέψει τα κρυπτονομίσματα των πελατών αντιμετωπίζει νομική πρόκληση από τις ΗΠΑ, καθώς οφείλονται εκατομμύρια για παραβιάσεις κυρώσεων. Ο αμερικανικός βραχίονας κήρυξε πτώχευση στις 8 Μαΐου, αφού οι ρυθμιστικές αρχές την κατηγόρησαν ότι λειτουργεί παράνομο χρηματιστήριο τίτλων και αφού κατέληξε σε διακανονισμό ύψους περίπου 30 εκατομμυρίων δολαρίων με το υπουργείο Οικονομικών.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, η εταιρεία ζήτησε άδεια από το δικαστήριο για να επιτρέψει στους πελάτες να αποσύρουν τα κρυπτονομίσματα τους. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, της οποίας το Δίκτυο Επιβολής Οικονομικών Εγκλημάτων (FinCEN) στην οποία το ανταλλακτήριο χρωστάει 5 εκατομμύρια δολάρια, δεν εγκρίνει την πρόταση. Ο βραχίονας της Bittrex στις ΗΠΑ διαθέτει 50 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά που ανήκουν σε πελάτες και περίπου 250 εκατομμύρια.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται το ανταλλακτήριο και εδρεύει στη Μάλτα, η οποία επίσης κήρυξε πτώχευση, έχει 120 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και κρυπτονομίσματα πελατών και και οι δύο νομικές οντότητες έχουν κεφάλαια για να επιστρέψουν τα κεφάλαια των πελατών τους- αλλά όχι τα πρόστιμα.

Το Crypto.com ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα κλείσει την υπηρεσία υποστήριξης για θεσμικούς επενδυτές - πελάτες στις ΗΠΑ σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, λέγοντας ότι η ζήτηση είναι αδύναμη.

Οίκοι αξιολογήσεων όπως η Berenberg Capital Markets μείωσε τον στόχο της τιμής για το Coinbase στα 39 $, όπως και ο οίκος Moody’s.

Η αλλαγή προσδοκιών αντανακλά τις συνέπειες που μπορεί να αντιμετωπίσει η εταιρεία εν μέσω αγωγής που υπέβαλε η SEC. Η Berenberg Capital Markets μείωσε τον στόχο της τιμής για τις μετοχές της Coinbase στα 39 δολάρια από 55 δολάρια μετά την αγωγή που υπέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.