Ερώτηση της Κ. Παπακώστα για το θέμα της φυγής κεφαλαίων προς γειτονικές χώρες

Ερώτηση της Κ. Παπακώστα για το θέμα της φυγής κεφαλαίων προς γειτονικές χώρες

Ερώτηση για το θέμα της φυγής ελληνικών επιχειρήσεων και κεφαλαίων προς γειτονικές χώρες κατέθεσε η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου απευθυνόμενης προς τα υπουργεία Οικονομικών αφενός και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αφετέρου.

Με αφορμή πρόσφατο πρωτοσέλιδο βουλγαρικής εφημερίδας η οποία, σύμφωνα με τη βουλευτή, ευχαριστούσε την Ελλάδα για τις θέσεις εργασίας που δημιούργησε στη Βουλγαρία, η κ. Παπακώστα αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα 60.000 ΑΦΜ «μετακόμισαν» προς τη Βουλγαρία. Η βουλευτής επισημαίνει ότι αυτή η φυγή έχει ως συνέπεια την απώλεια κεφαλαίων, τη σημαντική μείωση απασχόλησης αλλά και την απώλεια δημοσίων εσόδων. Σύμφωνα με την ερώτηση, τη σημαντική εκροή κεφαλαίων και ελληνικών επενδύσεων επιβεβαιώνει και η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας.

Η Κ. Παπακώστα διευκρινίζει ότι η απόφαση μεταφοράς των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων προς τη γειτονική χώρα λαμβάνεται κυρίως εξαιτίας της χαμηλότερης φορολογίας, του χαμηλότερου εργατικού κόστους, του χαμηλότερου κόστους λειτουργίας και της μειωμένης γραφειοκρατίας. Το 2015 η φυγή ενισχύθηκε εξαιτίας του φόβου κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και την επιβολή ελέγχου κίνησης κεφαλαίων, λέει η βουλευτής, η οποία καταλογίζει στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν δίνει κίνητρα στους Έλληνες επιχειρηματίες να επαναπατρίσουν τις επιχειρήσεις τους, αλλά προχωρά στην επιβολή νέων φόρων και στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Τέλος, η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδεικνύει το γεγονός ότι υπήρξε σημαντική φυγή και προς την Κύπρο, στην οποία μόλις πρόσφατα ήρθη ο έλεγχος κίνησης κεφαλαίων που είχε επιβληθεί. Η κ. Παπακώστα συμπεραίνει ότι οι Έλληνες επενδυτές που εγκαταλείπουν την Ελλάδα, επιλέγουν ακόμα και κράτη με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όπως είναι η Βουλγαρία, ή την Κύπρο, η οποία είχε μπει επίσης σε καθεστώς μνημονίου, αφού προφανώς θεωρούνται πιο ασφαλείς από την Ελλάδα.

Η βουλευτής της ΝΔ ζητά να ενημερωθεί από τους συναρμόδιους υπουργούς με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί η φυγή ελληνικών επιχειρήσεων προς τις γειτονικές χώρες και βάσει ποιου σχεδίου και ποιων κινήτρων θα επιτευχθεί και θα επιταχυνθεί ο επαναπατρισμός ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν ήδη εγκαταλείψει την ελληνική οικονομία. Ρωτά επίσης με ποια πολιτική επιχειρεί η κυβέρνηση να πείσει επιχειρηματίες και φυσικά πρόσωπα να επιστρέψουν τα κεφάλαιά τους στις ελληνικές τράπεζες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ