Επιδότηση 20 εκατ. ευρώ λόγω covid-19 στα ΚΤΕΛ

Επιδότηση 20 εκατ. ευρώ λόγω covid-19 στα ΚΤΕΛ

Έκτακτη επιδότηση σε ύψος που πλησιάζει τα 20 εκατ. ευρώ θα καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο στα ΚΤΕΛ. Η επιδότηση αποτελεί αποζημίωση για την απώλεια εσόδων που είχαν τα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ, εξαιτίας των μέτρων τήρησης αποστάσεων και περιορισμού της πληρότητας των επιβατών στο έργο των δημόσιων μεταφορών κατά τους προηγούμενους μήνες

Ειδικότερα σύμφωνα με απόφαση που υπογράφουν οι αρμόδιος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, το ύψος της αποζημίωσης ανέρχεται σε 19,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,0 εκατ. ευρώ προορίζονται για τις εταιρείες αστικών ΚΤΕΛ και ΚΤΕΛ ΑΕ και τα 15,8 εκατ. ευρώ τις εταιρείες υπεραστικών ΚΤΕΛ και ΚΤΕΛ ΑΕ.

Την υψηλότερη επιδοτηση ύψους 743,1 χιλ. ευρώ θα λάβει το υπεραστικό ΚΤΕΛ Χανιων-Ρεθυμνου, ακολουθεί με επιδότηση ύψους 677,8 χιλ. ευρώ το υπεραστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθιου, 569,1 χιλ. ευρώ το υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, 547,4 χιλ. ευρώ το υπεραστικό ΚΤΕΛ Καβάλας, 536,5 χιλ. ευρώ του υπεραστικό ΚΤΕΛ Αχαϊας κ.ο.κ. Συνολικά 62 εταιρείες υπεραστικών ΚΤΕΛ και ΚΤΕΛ ΑΕ θα μοιραστούν τα 15,8 εκατ. ευρώ.

Στην πλευρά των αποζημιώσεων στα αστικά ΚΤΕΛ , την μεγαλύτερη αποζημίωση, ύψους 465,7 χιλ. ευρώ θα λάβει στο αστικό ΚΤΕΛ Πάτρας και ακολουθεί το αστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου (287,2 χιλ. ευρώ), το αστικό ΚΤΕΛ Λαρίσης (225,1 χιλ. ευρώ), το αστικό ΚΤΕΛ Βόλου (217,3 χιλ. ευρώ), το αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων (205,7 χιλ. ευρώ) κ.ο.κ. Το ποσό των 4,0 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν 34 εταιρείες αστικών ΚΤΕΛ.

Οι αποζημιώσεις πρώτα θα πιστωθούν στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και στη συνέχεια θα καταβάλλονται στους δικαιούχους.