Ενίσχυση στα έσοδα των τραπεζών δίνουν POS και συνδρομές καρτών

Ενίσχυση στα έσοδα των τραπεζών δίνουν POS και συνδρομές καρτών

Ανάσα στα έσοδα των τραπεζών έδωσαν οι συνδρομές από τις πιστωτικές κάρτες, οι χρεώσεις για εμβάσματα στο εξωτερικό και οι πωλήσεις των τερματικών POS.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου για τις τραπεζικές προμήθειες που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δημοσιεύει η Καθημερινή, το εξάμηνο αυτό επανήλθε η συνδρομή στις πιστωτικές κάρτες έπειτα από χρόνια απουσίας και κυμαίνεται στα 30 ευρώ ετησίως ενώ κέρδη απέφεραν στις τράπεζες και οι συναλλαγές των επιχειρήσεων που πλέον γίνονται με τραπεζικά εμβάσματα. Έμβασμα που ξεκινά από 15-20 ευρώ για μικρά ποσά και φτάνουν τα 500 ευρώ ή ακόμη και ψηλότερα ανάλογα με το ύψος του μεταφερόμενου ποσού.

Αυξημένα έσοδα εμφανίζουν οι τράπεζες από τις πιστωτικές κάρτες παρότι η μέση προμήθεια που εισπράττεται από τις συναλλαγές έχει μειωθεί σε 0,50% -1,5% του τζίρου ανάλογα με την επιχείρηση.

Η διείσδυση του πλαστικού χρήματος σε όλο και μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών οδηγεί εκ του ασφαλούς και σε αύξηση των εσόδων.  

Εκτός των ανωτέρω ώθηση στα τραπεζικά έσοδα έδωσε και η μείωση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις σε συνδυασμό με την μείωση της εξάρτησης από τον ακριβό ELA που στήριξαν την οργανική κερδοφορία .

Σύμφωνα με τα στοιχεία το μέσο επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις διαμορφώθηκε στο τέλος Ιουλίου στο 0,86% αλλά σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες μια μέση προθεσμιακή κατάθεση δεν αποδίδει περισσότερο από 0.50%-0,60% ετησίως.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στο δεύτερο τρίμηνο της εφετινής χρήσης παρουσίασαν λειτουργικά έσοδα ύψους 2,17 δισ. ευρώ ένανατρι 2,09 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο καταγράφοντας αύξηση κατά 3,5%