Ένα βήμα πριν το «πράσινο φως» του ΣτΕ ο Αστέρας

Ένα βήμα πριν το «πράσινο φως» του ΣτΕ ο Αστέρας

Μετά από ένα θρίλερ που κράτησε περισσότερο από δύο χρόνια και ανησυχίες που κορυφώθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η διαδικασία έγκρισης του σχεδίου αξιοποίησης του Αστέρα Βουλιαγμένης φαίνεται να προχωρά εκ νέου καθώς το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο στο οποίο συζητήθηκε το θέμα γνωμοδότησε τελικά σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, θετικά.

Η σχετική συζήτηση έγινε την Παρασκευή σε μια μαραθώνια συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης (ΚΣΔ). Το ΚΣΔ απαρτίζεται από τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων και είναι το όργανο της κυβέρνησης που προωθεί τα ΕΣΧΑΔΑ προς το ΣτΕ για να δημιουργηθεί το απαραίτητο πλαίσιο μέσω προεδρικού διατάγματος για την επένδυση.

Τα στελέχη της ομάδας του ΤΑΙΠΕΔ και της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και των μελετητών που συνεργάζονται για την προώθηση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) του Αστέρα Βουλιαγμένης, παρουσίασαν τις λεπτομέρειές του και απάντησαν στις πολλές ερωτήσεις. Αποχώρησαν, αλλά δεν ενημερώθηκαν μετά τη λήξη της συνεδρίασης, που συνεχίστηκε μετά την έξοδό τους μέχρι αργά το απόγευμα. Ενημέρωση δεν υπήρξε ούτε μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ και από επικοινωνία της «Καθημερινής» με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, που συγκαλεί το ΚΣΔ, δεν προέκυψε ενημέρωση.

Κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ και της Εθνικής δηλώνουν, πάντως, συγκρατημένα αισιόδοξοι για θετική εξέλιξη. Εφόσον τελικά το ΚΣΔ έχει εγκρίνει το ΕΣΧΑΔΑ, θα το προωθήσει προς το Συμβούλιο της Επικρατείας. Είναι το τελευταίο βήμα πριν από την έκδοση προεδρικού διατάγματος, που θα ανοίξει έτσι τον δρόμο για την ολοκλήρωση της πώλησης ύστερα από δύο και πλέον χρόνια από την κήρυξη της Jermyn Street Real Estate Fund ως προτιμητέου επενδυτή.

Ο επενδυτής έχει δεσμευθεί να καταβάλει 400 εκατ. ευρώ, με νέα συμφωνία στα τέλη του 2015, για πολύ πιο περιορισμένα δικαιώματα ανάπτυξης από αυτά με τα οποία προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός το 2013.