Εκτός ελέγχου το λαθρεμπόριο στα τσιγάρα - "Βατερλώ" στα έσοδα των φόρων

Εκτός ελέγχου το λαθρεμπόριο στα τσιγάρα - "Βατερλώ" στα έσοδα των φόρων

Καθίζηση έχουν υποστεί τα έσοδα του υπουργείου Οικονομικών από την πώληση των καπνικών προϊόντων, αφού στο πρώτο εξάμηνο του 2017 καταγράφεται μείωση 800 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, σύμφωνα με την "Καθημερινή της Κυριακής".

Η φορολογική "ασφυξία" που έχει υποστεί ο κλάδος του καπνού στη χώρα μας, με την ένατη αύξηση της φορολογίας- την τελευταία οκταετία- που επέβαλε η κυβέρνηση από την 1η Ιανουαρίου 2017, εκτός από την απώλεια εσόδων απειλεί με αφανισμό έναν από τους πιο ιστορικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Παρά το γεγονός ότι και η σημερινή κυβέρνηση αναγνωρίζει τη συνεισφορά του κλάδου στην οικονομία, αδιαφορεί για το μέλλον του, καθώς με τη νέα αύξηση στην τιμή των τσιγάρων δημιουργεί μια φορολογική μέγγενη για τον κλάδο, με αποτέλεσμα η χώρα να βρίσκεται στην πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ με την υψηλότερη φορολογία στα προϊόντα καπνού.        

Το αποτέλεσμα της υπερβολικής φορολογίας είναι να θεριεύει η παράνομη αγορά τσιγάρων, που συνεχίζει να αποτελεί μια διαρκή απειλή για τα έσοδα των κρατών-μελών της ΕΕ και βασική πηγή χρηματοδότησης για το οργανωμένο έγκλημα σε διεθνές επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την αύξηση της φορολογίας από την 1η Ιανουαρίου 2017, σχεδόν το 90% της τιμής ενός πακέτου τσιγάρων στην Ελλάδα είναι φόροι.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία για το λαθρεμπόριο τσιγάρων στην χώρα μας, το 2016 το ελληνικό Δημόσιο απώλεσε έσοδα 600 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το 2016 η Ελλάδα κατέλαβε τη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την υψηλότερη κατανάλωση παράνομων τσιγάρων, παρά την πτώση κατά μια ποσοστιαία μονάδα το 2015 (18,8%-2016, έναντι 19,8%-2015).