field_kentriki_fotografia
Δεν έμειναν… ψιλά ούτε για… βενζίνη των κρατικών αυτοκινήτων

Ποτέ άλλοτε το Ελληνικό Κράτος δεν πλήρωσε τόσα πολλά λεφτά σε τόσους πολλούς, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Τις τελευταίες 10 μέρες, πληρώθηκαν επιδόματα, μισθοί, συντάξεις, δώρα και επιστροφές φόρου που κυριολεκτικά άδειασαν τα δημόσια ταμεία.

«Αν συμβεί κάτι επείγον, δεν θα έχουμε λεφτά ούτε για βενζίνες» δηλώνουν απεγνωσμένα κορυφαία στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ήδη οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για «ταμειακό έλλειμμα» 550 εκατ. Ευρώ που εν μέρει θα καλυφθεί από πληρωμές φόρων στο τέλος του μήνα και την επιστροφή των κερδών των ομολόγων από τις Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες.

Δεν είναι μόνον οι παροχές που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός οι οποίες ξεκίνησαν για 1,1 δις Ευρώ και με τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής έφτασαν το 1,5 δις Ευρώ.

Αυτά είναι μικροποσά σε σχέση με όλα τα άλλα που ξαφνικά δόθηκε εντολή να πληρωθούν μέσα στην προεκλογική εβδομάδα.

Ο Χουλιαράκης θυμήθηκε να αυξήσει τους μισθούς των στρατευμένων αλλά δεν πρόλαβε να υπογράψει. Η Παπανάτσιου έδωσε εντολή να επιστραφούν άρον-άρον ακόμη και οι επιστροφές φόρου ύψους 20,7 εκατ. Ευρώ στους 84.317 τυχερούς δικαιούχους που είχαν υποβάλλει νωρίς τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Μέσα στην τελευταία προεκλογική εβδομάδα, καταβλήθηκε το εκλογικό επίδομα που η κυβέρνηση βάφτισε 13 σύνταξη, την περασμένη Τετάρτη καταβλήθηκε το επίδομα τέκνων, την Πέμπτη το επίδομα ενοικίου, την Παρασκευή οι συντάξεις …του επόμενου μήνα .

Η βροχή των μετρητών συνεχίζονταν μέχρι την τελευταία στιγμή που ο Πρωθυπουργός …θυμήθηκε ότι ήρθε η ώρα να ανακοινώσει την αύξηση της κατώτατης (Εθνικής) σύνταξης κατά 50 Ευρώ, χωρίς φυσικά να υπάρχει σχετική εισήγηση από τους αρμόδιους υπουργούς, χωρίς να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο ή η Βουλή…

Αυτή την εβδομάδα, οι πολίτες ξόδεψαν περισσότερες ώρες στα ATM των τραπεζών. παρά μπροστά στην τηλεόραση παρακολουθώντας προεκλογικές εκδηλώσεις: Επίδομα παιδιού, Προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα, Επίδομα στέγασης, Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, Επίδομα στεγαστικής συνδρομής και Επίδομα ομογενών καταβλήθηκαν όλα μαζί, για να στρεβλώσουν την εικόνα της μιζέριας που βιώνουν καθημερινά οι αποδέκτες τους.

Στο Eurogroup της 13 Ιουνίου, οι ευρω-κάλπες θα αποτελούν παρελθόν και οι γλώσσες των Υπουργών Οικονομικών θα λυθούν. Όλοι θα θυμηθούν ότι προστατεύουν τα λεφτά των φορολογουμένων τους γι' αυτό θα ζητήσουν συγκεκριμένα στοιχεία από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τις παροχές που κατά ριπάς εξαγγέλλει ο Πρωθυπουργός του.

Νωρίτερα θα επισκεφθούν την Αθήνα η Τρόικα για να ετοιμάσει την έκθεση που θα διαβάσουν οι Υπουργοί Οικονομικών του Εurogroup. Ήδη έχουν αποτιμήσει ότι οι παροχές Τσίπρα εν μέσω προεκλογικής περιόδου θα μπορούσαν  να επιδράσουν αρνητικά έως και μία ποσοστιαία μονάδα (1%) στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Εφόσον συνεχιστεί η παροχολογία το 2020 η αρνητική επίδραση στο πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε να φθάσει έως το 1,5%.

Ο περιβόητος «κόφτης» που έχει ψηφίσει η Βουλή το καλοκαίρι του 2016 με εισήγηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου εξακολουθεί να ισχύει.

Εφόσον η Ελλάδα αποκλίνει από τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022 και από το 2023 έως το 2060 πρωτογενή πλεονάσματα 2,2%, οι «θεσμοί» έχουν δικαίωμα ανά τρίμηνο να επιβάλουν περικοπές που θα επαναφέρουν τον προϋπολογισμό στην φυσιολογική του τροχιά.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ έχει ήδη ετοιμάσει εισήγηση με νέο πακέτο για να δημιουργηθεί ξανά δημοσιονομικός χώρος ή εναλλακτικά να αυξήσουν ορισμένα υφιστάμενα μέτρα ώστε να αυξηθεί ο δημοσιονομικός χώρος.

Επίσης θέλει να διαμορφώσει ένα πλαίσιο ώστε να μην μπορεί ούτε η σημερινή, ούτε η επόμενη κυβέρνηση να παραβιάσει τον δημοσιονομικό χώρο….