Δανία: «Ασπίδα» 346 εκατ. δολ. κατά της ακρίβειας
Shutterstock
Shutterstock

Δανία: «Ασπίδα» 346 εκατ. δολ. κατά της ακρίβειας

Το κοινοβούλιο της Δανίας ενέκρινε σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία «ασπίδας» κατά της ακρίβειας και με σκοπό τον έλεγχο του καλπάζοντα πληθωρισμού.

Το πακέτο βοήθειας θα είναι ύψους 2,4 δισ. δανικών κορόνων (346,12 εκατ. δολ.), όπως μετέδωσε την Παρασκευή ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός TV 2, επικαλούμενος κυβερνητικά έγγραφα.

Τα μέτρα στήριξης έναντι του πληθωρισμού, αναμένεται να έχουν ως πρωταρχικό στόχο την προστασία των ηλικιωμένων πολιτών της χώρας έναντι της ακρίβειας.

Η κυβέρνηση της χώρας θα παρουσιάσει σχετικό σχέδιο σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης σήμερα Παρασκευή, καθώς ολοκλήρωσε τις συνομιλίες με τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο έχοντας καταλήξει σε ευρεία συμφωνία για τις λεπτομέρειες του σχεδίου.

Απειλή για την οικονομία

Οι καταναλωτές στη Δανία έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την επιτάχυνση του πληθωρισμού και τα υψηλότερα επιτόκια, τα οποία περιορίζουν τις καταναλωτικές δαπάνες.

Η κεντρική τράπεζα της Δανίας – η οποία δεν περιλαμβάνει στο καταστατικό της στόχο για τον ύψος του πληθωρισμού, αλλά η κύρια εντολή της είναι να προστατεύει τη σύνδεση της κορώνας με το ευρώ – έχει αναγνωρίσει την αύξηση των τιμών ως τη μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι αξιολόγηση της οικονομίας της Δανίας από τους διεθνείς οίκους είναι ΑΑΑ.

Ο πληθωρισμός της Δανίας σκαρφάλωσε σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών και διαμορφώθηκε στο 10,1% τον Οκτώβριο, αλλά έκτοτε έχει υποχωρήσει στο 8,7%.

Δέσμευση για βοήθεια

Η προηγούμενη κυβέρνηση της Μέτε Φρεντέρικσεν ενέκρινε πακέτα βοήθειας για τον πληθωρισμό συνολικού ύψους 10 δισ. κορωνών πέρυσι. Όταν σχημάτισε νέα κυβέρνηση τον περασμένο μήνα, δεσμεύτηκε να εισαγάγει νέο πακέτο στήριξης για τον πληθωρισμό το 2023.

Η Δανία πρόσφατα έθεσε ανώτατο όριο στις αυξήσεις του ενοικίου κατοικιών τα επόμενα δύο χρόνια, σε μια κίνηση που στοχεύει στο να βοηθήσει τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το αυξανόμενο κόστος ζωής διαβίωσης.