Δ. Τζανακόπουλος: Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να επιτευχθεί χωρίς επιπλέον μέτρο

Δ. Τζανακόπουλος: Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να επιτευχθεί χωρίς επιπλέον μέτρο

Την απόλυτη βεβαιότητα ότι η Κομισιόν θα κάνει δεκτή τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, εξέφρασε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7 ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. 

Ο ίδιος τόνισε πως η κυβέρνηση ούτε συζητάει ούτε προτίθεται να συζητήσει την περίπτωση αναστολής του μέτρου. «Από τη στιγμή που επιτυγχάνεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% χωρίς την ανάγκη να ληφθεί ή να εφαρμοστεί επιπλέον μέτρο, είμαι απολύτως βέβαιος ότι αυτή η θέση θα γίνει δεκτή από την Κομισιόν», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Σε ερώτηση για δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο οι μη περικοπές θα αφορούν μόνο τους χαμηλοσυνταξιούχους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση που διεξάγεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου δεν έχει καμιά σχέση με τη διαπραγμάτευση την εποχή του μνημονίου και παρατήρησε: "Όσοι βιάζονται ή όσοι θέλουν να γίνουν μάντεις κακών ή όσοι θέλουν να βιαστούν ως προς το αποτέλεσμα της συζήτησης, νομίζω ότι θα ήταν καλό να κάνουν υπομονή και να μην εκτίθενται. Όσοι βιάστηκαν να γίνουν μάντεις κακών θα διαψευστούν".

Δεν συζητάμε αναστολή του μέτρου για τις συντάξεις

 Σε ερώτηση αν θα πρόκειται για αναστολή του μέτρου περικοπής των συντάξεων, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε με κατηγορηματικό τρόπο: "Σε κάθε περίπτωση υπάρχει η βεβαιότητα ότι ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να επιτυγχάνεται μέχρι και το 2022 χωρίς τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου. Δεν συζητάμε ούτε προτιθέμεθα να συζητήσουμε αναστολή του μέτρου".

Ως προς το ζήτημα των αναδρομικών των συνταξιούχων σημείωσε πως η σημερινή κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση αδικιών που προκάλεσαν τα δύο πρώτα μνημόνια κι έχει δώσει μάχες για τους συνταξιούχους και για τη καταβολή κοινωνικού μερίσματος. Απευθυνόμενος στους συνταξιούχους είπε πως στην περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν θα δουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω στις συντάξεις τους, αλλά θα δουν να περικόπτονται.