CNL Capital: Εναλλακτικές χρηματοδοτήσεις 28 εκατ. ευρώ σε 40 επιχειρήσεις

CNL Capital: Εναλλακτικές χρηματοδοτήσεις 28 εκατ. ευρώ σε 40 επιχειρήσεις

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ιδρύθηκε μόλις πριν από πέντε χρόνια, το 2014, ξεκίνησε τις χρηματοδοτήσεις το 2015 και μέσα σ'' αυτό το διάστημα έχει φτάσει τις 76 χρηματοδοτήσεις υποστηρίζοντας 40 επιχειρήσεις, έχει κάνει τρεις αυξήσεις κεφαλαίου, «ανοίγοντας» έναν εντελώς καινούριο κλάδο στη χώρα μας, σε μια συγκυρία μεγάλων αναγκών ρευστότητας από τις επιχειρήσεις.

Ο λόγος για τη CNL Capital, την εταιρεία που... εγκαινίασε τον κλάδο των εναλλακτικών χρηματοδοτήσεων, δεδομένου ότι είναι η πρώτη Εταιρεία Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΕΚΕΣ) στη χώρα, ενώ εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σ'' αυτή την πενταετία η CNL Capital έχει παράσχει χρηματοδότηση συνολικού ύψους 28 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικό του επιτυχούς μοντέλου το οποίο λειτουργεί εποικοδομητικά για τις επιχειρήσεις, είναι ότι από τις 76 επενδύσεις – χρηματοδοτήσεις, υπάρχουν πολλές εταιρείες που έχουν συνάψει τρεις και τέσσερις συμφωνίες, έχουν «επαναλάβει» δηλαδή τη χρήση αυτής της διεξόδου χρηματοδότησης.

Η εταιρεία ήρθε να καλύψει ένα κενό που δημιουργήθηκε λόγω της δυσχέρειας των τραπεζών να καλύψουν όλη τη γκάμα της ζήτησης χρηματοδοτήσουν από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παρέχει βραχυχρόνια ρευστότητα σε ΜμΕ στην Ελλάδα, με ορίζοντα έως ένα έτος, μέσω επένδυσης στα ομολογιακά δάνεια που αυτές εκδίδουν.

Η CNL Capital παρέχει δάνεια από 200 χιλ. έως 1 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες εταιρείες με ετήσιο κύκλο εργασιών από 3 έως 30 εκατ. ευρώ, που έχουν ανάγκη από ρευστότητα και κεφάλαια κίνησης ώστε να υποστηρίξουν τις εργασίες τους και τον εμπορικό τους κύκλο.

Ξεκίνησε το 2015 με δύο χρηματοδοτήσεις, συνέχισε το 2016 με πέντε, το ''17 με επιπλέον 13, το 2018 εκτοξεύτηκε στις 29, ενώ έως τώρα το 2019 έχει συνάψει περί τις 26 χρηματοδοτήσεις.

Η εταιρεία έχει καλό momentum χρηματοδοτήσεων, ενώ παράλληλα ωριμάζουν και κάποιες από τις προηγούμενες επενδύσεις, με τα κεφάλαια που «επιστρέφονται» να διατίθεται εκ νέου για νέες χρηματοδοτήσεις.

H CNL Capital έχει επενδύσει έως σήμερα σε 76 εκδόσεις ομολογιακών δανείων για 40 επιχειρήσεις, που σημαίνει ότι αρκετές έχουν «επαναλάβει» τρεις και τέσσερις φορές. Από αυτά, περίπου τα 40 έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς, ενώ τα 36 είναι ενεργά.

Το σημαντικό είναι πως, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της εταιρείας Παναγιώτης Λέκκας η έως τώρα συνεργασία με τις επιχειρήσεις είναι εξαιρετική, καμιά περίπτωση δεν έχει «σκάσει», δηλαδή αποτύχει ή καθυστερήσει στην αποπληρωμή.

Μέχρι στιγμής οι δανειοδοτήσεις της εταιρείας περιλαμβάνουν περισσότερους από 17 διαφορετικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας μεταξύ των οποίων τρόφιμα, κατασκευές, υποδομές, τουρισμού, καταναλωτικά είδη, τεχνολογία και υπηρεσίες. Ανάμεσα στις 40 εταιρείες που έχει συνεργαστεί έως τώρα η CNL Capital, είναι οι ΑΙΣΑΚΟΣ, ΕΠΕΞΥΛ, Megasystems, Olive Media, QUALCO, Amaze κ.α.

Δέσμευση για μέρισμα

Η εταιρεία ιδρύθηκε από μια αρχική ομάδα 25 επενδυτών, ενώ πλέον μετά την εισαγωγή της στο Χ.Α. (στις 31 Ιουλίου 2018) έχει πάνω από 370 μετόχους και 8 εκατ ευρώ ίδια κεφάλαια. Σχεδόν το 40% του μετοχικού της κεφαλαίου ελέγχεται από θεσμικούς επενδυτές, ενώ οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της είναι ο Μιχάλης Στασινόπουλος (όμιλος Viohalco) και το ORASIS FUND SPC με λίγο πάνω από 12% ο καθένας. Ανάμεσα στους ισχυρούς μετόχους της είναι η Επενδυτική Τράπεζα που ελέγχει το 9% του μετοχικού της κεφαλαίου και το Ίδρυμα Ωνάση που έχει το 7,5%.

Η εταιρεία είναι κερδοφόρα ήδη από το δεύτερο χρόνο λειτουργίας της, ενώ είδη διανέμει και μέρισμα στους μετόχους της. Μάλιστα, η διοίκηση δεσμεύεται για τη διανομή ετησίου μερίσματος που κατ' ελάχιστο θα ισούται με το μέσο όρο των δύο ακόλουθων ποσών: 40% των ετησίων κερδών και 4% επί της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας στις 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τη χρήση του 2018 δόθηκε μέρισμα στους μετόχους 13 cents ανά μετοχή, το οποίο είναι «καθαρό», χωρίς παρακράτηση φόρου, λόγω ειδικού φορολογικού καθεστώτος για τις Εταιρείες Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών, ενώ τον Οκτώβριο ''19 δόθηκε προμέρισμα 0,20 ευρώ για τη χρήση του 2019.