Cenergy: Ισχυρή ανάπτυξη παρά τις ανατιμήσεις σε ενέργεια και πρώτες ύλες

Cenergy: Ισχυρή ανάπτυξη παρά τις ανατιμήσεις σε ενέργεια και πρώτες ύλες

Οι ανατιμήσεις σε ενέργεια και πρώτες ύλες ταλανίζουν την αγορά και «πιέζουν» τα περιθώρια κέρδους. Αυτό όμως δεν ισχύει στην περίπτωση της Cenergy, η οποία είδε τη λειτουργική κερδοφορία της να εκτινάσσεται, αντιμετωπίζοντας τις αυξήσεις του κόστους λειτουργίας. Παράλληλα, η εταιρεία έχει ισχυρό ανεκτέλεστο παραγγελιών 800 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο και μπορεί να διαχειριστεί αναλόγως την παραγωγή της.

Όπως δήλωσε ο Αλέξανδρος Μπένος, CFO της Cenergy «τα περιθώρια κέρδους παραμένουν σε διψήφιο ποσοστό. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, καθώς ο πληθωρισμός δεν μεταφέρεται κατευθείαν στους πελάτες μας», ενώ επεσήμανε πως «υπάρχουν σημαντικές προοπτικές για ισχυρή ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της εταιρείας». Όπως σημείωσε «η κατασκευαστική δραστηριότητα βελτιώνεται, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Η ζήτηση είναι ισχυρή».

Αναφερόμενος στο γιγαντιαίο ανεκτέλεστο 800 εκατ. ευρώ που διατηρεί η εταιρεία στο εννεάμηνο, σημείωσε πως είναι ένδειξη ανάπτυξης καθώς καταγράφει την ισχυρή ζήτηση για τα προϊόντα μας, καθώς επίσης μας δίνει τη δυνατότητα να διαχειριστούμε την παραγωγή μας. Σημειώνεται πως τον Ιούνιο του 2021 το ανεκτέλεστο ήταν 600 εκατ. ευρώ, τον Μάρτιο του 2021 650 εκατ. ευρώ και τον Δεκέμβριο του 2019 530 εκατ. ευρώ.

Οι πρόσφατες αναθέσεις της ηλεκτρικής διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου στην Ελλάδα, ενός αγωγού HFW στη Νορβηγική Βόρεια Θάλασσα για λογαριασμό της Aker BP και του πρώτου υποθαλάσσιου έργου με τη Vattenfall στη Δανία είναι μερικά παραδείγματα των πετυχημένων προσφορών της Cenergy κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου.

 H πρόσφατη δε συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ σχετικά με τους δασμούς της Παραγράφου 232 συνεπάγεται ότι τα προϊόντα της εταιρείας θα είναι και πάλι ανταγωνιστικά στην αγορά των ΗΠΑ .

Ο κλάδος των καλωδίων προχώρησε αρκετά έργα που βρίσκονταν ήδη στο στάδιο της εκτέλεσης, όπως τα καλώδια inter-array για το έργο Doggerbank A και Seagreen στο Ηνωμένο Βασίλειο και το καλωδιακό σύστημα για το αιολικό πάρκο Καφηρέας ΙΙ. Η ισχυρή ζήτηση για προϊόντα καλωδίων συνεχίστηκε επίσης, ιδίως στις κύριες αγορές στην Κεντρική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο κλάδος σωλήνων χάλυβα επέστρεψε σε πλήρη παραγωγικό ρυθμό, καθώς ξεκίνησε την παραγωγή σωλήνων για τα έργα Israel Natural Gas Lines (INGL) και Snam που ανατέθηκαν νωρίτερα μέσα στο έτος.

Οι προοπτικές της εταιρείας

Ο κλάδος των καλωδίων συνεχίζει να εκτελεί τις εξασφαλισμένες παραγγελίες για έργα, διατηρώντας ισχυρή δυναμική και εκμεταλλευόμενος την ικανότητά του να επεκτείνεται σε νέες αγορές.  Ταυτόχρονα, η εταιρεία συνεχίζει να ερευνά  πιθανές επιχειρηματικές συνεργασίες εκτός των συνόρων ώστε να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία  στα υποβρύχια καλώδια και να επωφεληθεί από το αποδεδειγμένο παγκόσμιο ενδιαφέρον στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Το υψηλό επίπεδο αξιοποίησης της παραγωγικής δυναμικότητάς σε όλα τα εργοστάσια οδηγεί την κερδοφορία ολόκληρου του κλάδου, καθώς κατά τη διάρκεια του 2021 επιβεβαιώθηκε η ανάκαμψη της ζήτησης για προϊόντα καλωδίων και μάλιστα απέκτησε περαιτέρω ρυθμό.

Από την άλλη πλευρά, ο κλάδος των σωλήνων χάλυβα κατέστη κερδοφόρος κατά το γ' τρίμηνο και αναμένεται να επωφεληθεί ακόμη περισσότερο από την αύξηση των παραγγελιών κατά τους τελευταίους μήνες του έτους.  Η Σωληνουργεία Κορίνθου παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά των ΗΠΑ σχετικά με την άρση των δασμών στις εισαγωγές προϊόντων χάλυβα από την ΕΕ και ετοιμάζεται να επωφεληθεί από την αναζωογόνηση της αγοράς, αλλά και από νέες ευκαιρίες.  Καθώς η ζήτηση ενέργειας ανακάμπτει, η θυγατρική εστιάζει στα νέα καινοτόμα προϊόντα και στην επέκταση των πωλήσεών της σε νέες γεωγραφικές περιοχές.