Βιλερουά (ΕΚΤ) για μειώσεις επιτοκίων: Αν δεν υπάρχουν εκπλήξεις, θα γίνει τον Ιούνιο
AP Photo
AP Photo

Βιλερουά (ΕΚΤ) για μειώσεις επιτοκίων: Αν δεν υπάρχουν εκπλήξεις, θα γίνει τον Ιούνιο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ακολουθήσει την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων της τον Ιούνιο με μια σταδιακή προσέγγιση, ενώ θα έχει το νου της για τυχόν επιπτώσεις από τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, δήλωσε την Τρίτη ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

«Αν δεν υπάρξουν σημαντικά σοκ και εκπλήξεις, θα πρέπει να αποφασίσουμε μια πρώτη μείωση επιτοκίων στις αρχές Ιουνίου, ακολουθούμενη από άλλες σε ένα ρεαλιστικό και ευέλικτο πλαίσιο» , δήλωσε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη.

«Και προφανώς θα παρακολουθούμε τις πιθανές συνέπειες των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε».

Στο μεταξύ, Morgan Stanley και Deutsche Bank αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει το κόστος δανεισμού κατά 75 μονάδες βάσης (μ.β.) φέτος, λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τις προοπτικές μείωσης των επιτοκίων της Fed και του επίμονου εγχώριου πληθωρισμού.

Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ διατήρησε την Πέμπτη τα επιτόκια σε επίπεδο ρεκόρ, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να αρχίσει να τα μειώνει ήδη από τον Ιούνιο.

Ωστόσο, τα χειρότερα από το αναμενόμενο στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τρόμαξαν τις παγκόσμιες αγορές και προκάλεσαν ανησυχίες ότι οι μειώσεις των επιτοκίων της Fed μπορεί να καθυστερήσουν περαιτέρω.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών χρειάστηκε να υποχωρήσουμε σταδιακά από μια πιο επιθετικά ήπια έκκληση για την ΕΚΤ. Η οικονομία ήταν λίγο πιο ισχυρή και ο πληθωρισμός λίγο πιο επίμονος από ό,τι περιμέναμε", έγραψαν οι αναλυτές της Deutsche Bank σε σημείωμά τους στις 15 Απριλίου.