Βεργίνα κατά Heineken στα ολλανδικά δικαστήρια

Βεργίνα κατά Heineken στα ολλανδικά δικαστήρια

Αγωγή στα δικαστήρια της Ολλανδίας κατά της Heineken κατέθεσε η εταιρεία «Ζυθοποιία Μακεδονίας- Θράκης» του Δ. Πολιτόπουλου, διεκδικώντας αποζημίωση άνω των 100 εκατ. ευρώ από την ίδια και την θυγατρική της στην Ελλάδα « ».

Η τελευταία έχει τιμωρηθεί με πρόστιμο 31,4 εκατ. ευρώ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Παρότι η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει καθώς η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο, εντούτοις η Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης επιχειρεί να αξιοποιήσει το θεσμικό πλαίσιο το οποίο επιτρέπει σε όσους ζημιώθηκαν από καταχρηστικές πρακτικές επιχειρήσεων, να διεκδικήσουν αποζημίωση και μεταφέρει την υπόθεση και στα δικαστήρια της Ολλανδίας.

Η κατάθεση της αγωγής έγινε γνωστή από την ίδια τη Heineken και την Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Οι δύο εταιρείες εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση με την οποία επιβεβαιώνουν ότι ενημερώθηκαν για το αίτημα αποζημίωσης την 1η Μαρτίου από την Ολλανδική Δικαιοσύνη, και αναφέρουν ότι θα τοποθετηθούν αναλυτικά μόλις εξετάσουν την υπόθεση. 

Στην ανακοίνωση της Heineken αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Με αφορμή  πρόσφατα δημοσιεύματα   που είδαν το φως της δημοσιότητας και αναφέρουν την  Heineken N.V.  και την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, θα θέλαμε να δηλώσουμε τα ακόλουθα:

«Η Ζυθοποιία  Μακεδονίας - Θράκης , υπέβαλε αίτημα προς τα Ολλανδικά Δικαστήρια  ζητώντας αποζημίωση από την Heineken N.V. και την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, σχετικά με την υποτιθεμένη  καταχρηστική συμπεριφορά της τελευταίας  στην Ελλάδα. 

Όπως είναι γνωστό , η  Αθηναϊκή Ζυθοποιία από την αρχή έχει δηλώσει ότι θεωρεί την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού του Δεκεμβρίου του 2015 εντελώς αβάσιμη και έχει προσφύγει εναντίον της στο Διοικητικό Εφετείο, αμφισβητώντας, μεταξύ άλλων, την αξιοπιστία των υποβληθέντων αποδεικτικών μέσων. Η απόφαση επί της προσφυγής εκκρεμεί.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ενημερώθηκε σήμερα, 1/3/17, επισήμως από την Ολλανδική Δικαιοσύνη  ως προς το  περιεχόμενο του αιτήματος και θα τοποθετηθεί πιο αναλυτικά μόλις το εξετάσει στο σύνολο του. 

Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται  ότι  ουδέποτε η  Ζυθοποιία  Μακεδονίας - Θράκης , όλο  το χρονικό διάστημα που ελεγχόταν η Αθηναϊκή Ζυθοποιία από την Επιτροπή Ανταγωνισμού , κατέθεσε αγωγή στα Ελληνικά Δικαστήρια  ή καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. 

Σημειώνεται επίσης ότι η Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης προσφεύγει στα Ολλανδικά δικαστήρια ενώ είναι σε εξέλιξη νομικές ενέργειες της ίδιας υπόθεσης στην ελληνική δικαιοσύνη, στην οποία η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει εμπιστοσύνη.

Σε κάθε περίπτωση τόσο η Heineken N.V. όσο και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, θα προβούν σε κάθε νόμιμη ενέργεια στο πλαίσιο της υπεράσπισής τους. Ως Αθηναϊκή Ζυθοποιία θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στη χώρα αλλά και να υπερασπιζόμαστε με πάθος την υπόθεση αυτή, γιατί αυτό οφείλουμε στους εργαζόμενους και τους προμηθευτές μας, αλλά και τους καταναλωτές μας».

 

Φωτογραφία: SOOC