Barclays - Santander: Δυνατή κερδοφορία που ξεπέρασε τις προβλέψεις - Αυξάνουν το μέρισμα

Barclays - Santander: Δυνατή κερδοφορία που ξεπέρασε τις προβλέψεις - Αυξάνουν το μέρισμα

Η βρετανική τράπεζα Barclays θα επιστρέψει πάνω από 1 δισ. ευρώ στους μετόχους της μέσω μερισμάτων και επαναγοράς ιδίων μετοχών μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων κέρδη που πέτυχε στο πρώτο εξάμηνο.

Οι ανησυχίες για νέες δανειακές επισφάλειες αποδείχτηκαν υπερβολικές ενώ τα έσοδα από τις δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής παρέμειναν ισχυρά. Η Barclays που σχεδόν τετραπλασίασε την κερδοφορία της στο πρώτο εξάμηνο θα διανείμει 340 εκατ. στερλίνες σε μέρισμα μετά την άρση των περιορισμών για τη διανομή μερισμάτων από την Τράπεζα της Αγγλίας νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Η τράπεζα θα ξοδέψει επίσης 500 εκατ. στερλίνες για την επαναγορά ιδίων μετοχών καθώς εκτιμά οτι οι προβλέψεις για επισφάλειες θα παραμείνουν σε χαμηλότερα επίπεδα από τον ιστορικό μέσο όρο καθώς οι προοπτικές της οικονομίας βελτιώνονται και τα κόκκινα δάνεια χωρίς εξασφάλιση παραμένουν χαμηλά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Barclays Jes Staley δήλωσε ότι θα παραμείνει στο τιμόνι του βρετανικού τραπεζικού ομίλου για άλλα δύο χρόνια και σε κάποιο σημείο θα ασχοληθεί με τη διαδοχή του.

Η βρετανική τράπεζα σχολίασε πως η πλήρης επίπτωση της απόσυρσης των κυβερνητικών μέτρων στήριξης στα χρηματοοικονομικά των πελατών της δεν μπορεί να εκτιμηθεί πλήρως. «Κανείς δεν έχει ζήσει την απόσυρση τέτοιων σχημάτων στήριξης και κατά συνέπεια δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσοι εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε αναστολή θα έχουν δουλειά η δεν θα έχουν», σχολίασε ο CFO της τράπεζας.

Η τράπεζα εμφάνισε προ-φόρων κέρδη 5 δισ. στερλίνες ($6,94 δισ.) στο πρώτο εξάμηνο, σημαντικά πάνω από το consensus των προβλέψεων των αναλυτών που περίμεναν κέρδη 4,1 δισ. στερλίνες και σημαντικά υψηλότερα από τα 1,3 δισ. την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τα αποτελέσματα ενισχύθηκαν από την απελευθέρωση διαθεσίμων 742 εκατ. που η τράπεζα είχε βάλει στην άκρη για τυχόν επισφάλειες δανείων οι οποίες δεν προέκυψαν ακόμη.

Η καλή επίδοση της Barclays συνοδεύτηκε από την δυνατή επίδοση της γερμανικής ανταγωνίστριας Deutsche Bank της οποίας η κερδοφορία στο πρώτο εξάμηνο ξεπέρασε επίσης τις προβλέψεις.

Με την επαναγορά ιδίων μετοχών και την αύξηση του μερίσματος της η Barclays έκανε ένα πρόσθετο βήμα που σηματοδοτεί  την πορεία ανάκαμψης του βρετανικού τραπεζικού κλάδου.

Η επενδυτική τράπεζα της Barclays συνέχισε την καλή της πορεία καθώς η μεταβλητότητα των αγορών κατά τη διάρκεια της πανδημίας οδήγησε σε πυρετώδεις trading ενώ παράλληλα πολλές επιχειρήσεις άντλησαν ποσά ρεκόρ μέσω των λεγόμενων SPAC και δημόσιων εγγραφών.

Τα έσοδα από συμβουλευτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν 27% και από τις χρηματιστηριακές δραστηριότητες κατά 38% το πρώτο εξάμηνο. Τα λειτουργικά κόστη αυξήθηκαν 10% με τους αναλυτές να σχολιάζουν ότι παρά τα δυνατά αποτελέσματα η τράπεζα πρέπει να συγκρατήσει τα κόστη της και να εκπονήσει ένα πειστικό σχέδιο για το πως θα βελτιώσει τα έσοδα της μακροπρόθεσμα.

Κερδοφορία άνω των εκτιμήσεων για τη Santander

Στην Ισπανία η τράπεζα Santander, η δεύτερη μεγαλύτερη της ευρωζώνης με βάση την κεφαλαιοποίηση, επίσης ανακοίνωσε κερδοφορία πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών, βοηθούμενη από τις καλές επιδόσεις στις αγορές των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Τα κέρδη της αυξήθηκαν 35% το δεύτερο τρίμηνο μετά από χαμηλότερες προβλέψεις για επισφάλειες και αύξηση των στεγαστικών δανείων στη βρετανική αγορά και των καταναλωτικών στις ΗΠΑ. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 2,07 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών που περίμεναν κέρδη 1,76 δισ..

«Θα υπερβούμε τον φετινό στόχο κερδοφορίας μας», δήλωσε η επικεφαλής του ομίλου Santander Ana Botin.

H τράπεζα σχεδιάζει να επανέλθει στη διανομή μερίσματος που θα αντιστοιχεί στο 40% με 50% των κερδών της μετά την άρση των ορίων για τις διανομές μερισμάτων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα.

Στην Κeefe, Bruyette & Woods οι αναλυτές σχολίασαν ότι οι επιδόσεις του ομίλου στις αγορές των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Βραζιλίας ήταν δυνατές, ωστόσο στην Ισπανία και την υπόλοιπη Ευρώπη ήταν χαμηλότερες των προσδοκιών.