Αύξηση κερδών για την Santander στο δ' τρίμηνο

Αύξηση κερδών για την Santander στο δ' τρίμηνο

Αύξηση καθαρών κερδών κατέγραψε η ισπανική τράπεζα Santander στο τέταρτο τρίμηνο, η οποία άγγιξε τα 1,6 δισ. δολάρια.

Το δ'' τρίμηνο του 2015, τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης τράπεζας της Ισπανίας ήταν στα 25 εκατ. ευρώ, ωστόσο επρόκειτο για μια χρονιά με πληθώρα εξόδων αλλά και με τις παράτυπες πωλήσεις ασφάλειας πληρωμών σε πελάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αναλυτές του Bloomberg ανέμεναν κέρδη της τάξης του 1,48 δισ. ευρώ για το δ'' τρίμηνο του 2016.

Σημειώνεται πως το γ'' τρίμηνο του 2016, η Santander κατέγραψε καθαρά κέρδη 1.7 δισ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους κατά το δ'' τρίμηνο ήταν στα 8,1 δισ. ευρώ σε σύγκριση με 7,89 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

Η πρόεδρος της Santander, Ana Botin, στηρίζεται τις επιχειρήσεις στις αναδυόμενες αγορές και στη χρηματοδότηση των καταναλωτών για να αντισταθμίσει προκλήσεις όπως τα χαμηλά επιτόκια που επικρατούν στην Ευρώπη, το αυξανόμενο ρυθμιστικό κόστος και τη μειωμένη ζήτηση για δάνεια των νοικοκυριών.

Η τράπεζα μείωσε το Σεπτέμβριο το στόχο κερδοφορίας της για το 2018, επικαλούμενη τις μειωμένες προοπτικές ανάπτυξης, ειδικά μετά την απόφαση του Η.Β να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τη Βρετανία προέρχεται περίπου το ένα πέμπτο του κέρδους της τράπεζας, ενώ περίπου το ίδιο συμβαίνει και με τη Βραζιλία.

Τα κέρδη στη Βραζιλία αυξήθηκαν 60% στο τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με πέρυσι, ενώ η βρετανική μονάδα κατέγραψε 474 εκατ. ευρώ καθαρών κερδών, διατηρώντας τα σχεδόν αμετάβλητα.

"Είμαι σίγουρη για την ομάδα μας και την ικανότητά μας να συνεχίσουμε να προσφέρουμε”, δήλωσε η Botin σε συνέντευξή της στο Bloomberg TV. "Για πρώτη φορά, νομίζω, από το 2010 κάθε αγορά μας αναμένεται να αναπτυχθεί".

Μέχρι στιγμής, για τη φετινή χρονιά, οι μετοχές της Santander έχουν καταγράψει κέρδη 8%. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι μετοχές σημείωσαν άνοδο 4% στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης και πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2015.