Αυθαίρετα: Με «μέθοδο Μυκόνου» κατεδαφίσεις fast track σε όλη την Ελλάδα

Αυθαίρετα: Με «μέθοδο Μυκόνου» κατεδαφίσεις fast track σε όλη την Ελλάδα

Μοντέλο Μυκόνου με ελέγχους σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς θεσμοθετεί η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυθαιρεσία σε κατοικίες, επιχειρήσεις τουρισμού κι εστίασης, αλλά και για να διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες

Όπως μετέδωσε ο Ant1 το νέο μοντέλο εντοπισμού και κατεδαφίσεων αυθαιρέτων που σχεδιάζεται να εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα περιλαμβάνει: 

  • Fast track διαδικασία εντοπισμού και κατεδάφισης αυθαιρέτων με χρήση νέων τεχνολογιών όπως δορυφόροι, Τεχνητή Νοημοσύνη και drones.
  • Μείωση προθεσμιών κατεδάφισης που σήμερα μπορεί να φτάνουν και τα 2 χρόνια
  • Αυστηρές κυρώσεις με αναστολή λειτουργίας της αυθαίρετης επιχείρησης και τη διακοπή ηλεκτροδότησης
  • Προτεραιότητα στην κατεδάφιση νεων αυθαιρεων που εντοπίστηκαν μετά την κόκκινη γραμμή του 2011

Επιπλέον, συστήνεται ειδικός επιθεωρητής ελέγχου και Καταστολής της Αυθαίρετης δόμησης ενώ η χρηματοδότηση για τις κατεδαφίσεις περνά από την αποκεντρωμένη στην κεντρική διοίκηση.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, δήλωσε πως, «το μοντέλο ελέγχων μικτών κλιμακίων στη Μύκονο αποτελεί οδηγό μας για ελέγχους παντού. Αυτό άλλωστε θεσμοθετούμε. Παράλληλα, υιοθετούμε σύστημα πλήρους παρακολούθησης με διαδικασία εντοπισμού και καταγραφής της αυθαίρετης δόμησης με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα (δορυφόροι drones, τεχνητή νοημοσύνη).

Αποδεικνύουμε στην πράξη την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να μπει τάξη στον χώρο, με σεβασμό στο Περιβάλλον και τους συμπολίτες μας. Η αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης είναι ζήτημα Ισονομίας, είναι ζήτημα Δημοκρατία».

Κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών σε 13 επιχειρήσεις - Τα ευρήματα των Ελεγκτών

Όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Κυριακή, κατόπιν κυβερνητικής απόφασης και εντολής της ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διενεργήθηκαν έλεγχοι από Επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών, στη Μύκονο.

Με στόχο την τήρηση της πολεοδομικής νομιμότητας, τον σεβασμό στο φυσικό και αστικό περιβάλλον, καθώς και στο δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών και επισκεπτών στις ακτές, από τον Απρίλιο 2023 μέχρι και την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 οι Επιθεωρητές Δόμησης και Κατεδαφίσεων έχουν μεταβεί στο νησί πέντε φορές (συγκεκριμένα στις 03.04.2023, στις 10.04.2023, στις 14.07.2023, στις 21.12.2023 και στις 01.04.2024).

Διενήργησαν εντατικούς ελέγχους εντοπισμού αυθαίρετης δόμησης σε 13 επιχειρήσεις και σε ένα ιδιωτικό έργο και παρακολούθησαν τις διαδικασίες κατεδάφισης και συμμόρφωσης.

Κατόπιν εντατικών ελέγχων εντοπίστηκε αυθαίρετης δόμηση σε 13 επιχειρήσεις και σε ένα ιδιωτικό έργο και παρακολούθησαν τις διαδικασίες κατεδάφισης και συμμόρφωσης.

Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και θα συνεχιστούν τόσο στη Μύκονο όσο και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς, τα ευρήματα των οποίων θα δημοσιοποιούνται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τις ημέρες αυτές συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο περιλαμβάνει και τη μεταρρύθμιση στα θέματα κατεδάφισης αυθαίρετης δόμησης και άλλες πολεοδομικές διατάξεις, που εισηγείται στη Βουλή ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και έχουν προετοιμάσει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νίκος Ταγαράς και ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης.