Ασφαλιστικό: Ελεύθερη η επιλογή εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες

Ασφαλιστικό: Ελεύθερη η επιλογή εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες

Τις βασικές αρχές του νέου ασφαλιστικού συστήματος για τους περίπου 1,5 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που θα τεθεί σε ισχύ από το 2020 παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Thessaloniki Summit 2019.

«Φέρνει κάτι τελείως διαφορετικό, ένα νέο, καινοτόμο, απλό και κυρίως αποτελεσματικό σύστημα. Που είμαι σίγουρος ότι θα αγκαλιάσουν οι επιστήμονες, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι», είπε ο κ. Μητσοτάκης, εξηγώντας πως θα αποσυνδεθεί η ασφάλιση από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα, ενώ θα υπάρχει «ελεύθερη επιλογή εισφορών, ανάλογα με την επιθυμία και τους σχεδιασμούς του κάθε ασφαλισμένου».

«Γιατί εμείς, μειώνοντας τους φόρους, εξασφαλίζουμε εισόδημα στους επαγγελματίες ώστε να αποταμιεύουν περισσότερο. Αλλά και να μένουν με μεγαλύτερο καθαρό εισόδημα, μετά τους φόρους και τις εισφορές. Γι'' αυτό ακριβώς δίνουμε πολλά στους πολλούς ρίχνοντας τους φόρους. Και τους καλούμε μέρος από αυτά που εξοικονομούν από την εφορία, να τα αποταμιεύσουν ώστε να έχουν αργότερα καλύτερη σύνταξη», είπε ενώ αναφέρθηκε και στον νόμο Κατρούγκαλου. 

«Είναι γνωστά τα αδιέξοδα του διαβόητου νόμου Κατρούγκαλου, που μετέτρεψε το Ασφαλιστικό σε ένα πολύπλοκο, άδικο και μη ανταποδοτικό σύστημα», είπε ο πρωθυπουργός. «Ειδικά σε ό,τι αφορά τους 1.440.000 ελεύθερους επαγγελματίες, και αγρότες, ο νόμος Κατρούγκαλου επέφερε ολέθρια αποτελέσματα», συνέχισε, επιβάλλοντας συνειδητά δυσβάσταχτες εισφορές, γονατίζοντας και αποθαρρύνοντας ένα παραγωγικό και δημιουργικό τμήμα της ελληνικής οικονομίας και ενισχύοντας, παράλληλα, την εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή. 

Σε λίγες μέρες πραγματικότητα το νέο φορολογικό σύστημα

Σε λίγες μέρες θα είναι πραγματικότητα και το νέο φορολογικό σύστημα, είπε, στο οποίο:

- Μειώνεται ο συντελεστής φόρου των επιχειρήσεων από το 28% στο 24%.

- Καθιερώνεται χαμηλός συντελεστής 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα.

- Υποχωρεί η προκαταβολή φόρου.

- Πέφτει στο μισό ο συντελεστής των μερισμάτων. Από 10% μειώνεται σε 5%. Έτσι, η μέση επιβάρυνση των επιχειρήσεων κατεβαίνει από το 35,2% σήμερα στο 27,8% το 2020. Πολύ πιο κοντά, δηλαδή, στον μέσο όρο της Ε.Ε.

- Θεσπίζεται ετήσιος, κατ'' αποκοπή φόρος στις περιπτώσεις επενδύσεων άνω των 500.000 ευρώ.

- Απαλλάσσονται από φόρο και εισφορά αλληλεγγύης οι τόκοι των εταιρικών ομολόγων, που είναι εισηγμένα σε οργανωμένη αγορά.

- Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στις οικοδομές με άδεια από το 2006 και μετά, όπως και ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις. Αυτό έρχεται να συνδυαστεί με τη μείωση, μεσοσταθμικά, του ΕΝΦΙΑ κατά 22%. Επίσης, καθιερώνεται εισαγωγικός συντελεστής 9% από 22% που είναι σήμερα.

- Αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο για κάθε παιδί. 

- Μειώνονται κατά μία μονάδα ετησίως οι ασφαλιστικές εισφορές. 

- Απαλλάσσονται από την εισφορά αλληλεγγύης τα ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% ανεξαρτήτως της μορφής της.