field_kentriki_fotografia
Αντίστροφη μέτρηση για την ανάπλαση του Ελληνικού

«Λίγο πριν από τη γραμμή εκκίνησης». Η φράση έχει γίνει κλισέ στις σχετικές αναφορές για την επένδυση του Ελληνικού, όμως, αυτή τη φορά, δεν απέχει παρά μόνο την πραγματικότητα. Η έναρξη της επένδυσης των 8 δισ. ευρώ, του μεγαλύτερου έργου αστικής ανάπλασης όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι, πλέον, ζήτημα χρόνου.

Όπως αναφέρει η Lamda Development στην έκθεσή της για τα μεγέθη πρώτου τριμήνου, μετά και την πρόσφατη κατάθεση στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών του σχεδίου νόμου για την κύρωση της σύμβασης μεταβίβασης των εμπραγμάτων δικαιωμάτων μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Ελληνικό Α.Ε., γίνεται ένα ακόμη βήμα για την ιδιοκτησιακή ωρίμανση του Μητροπολιτικού Πόλου.

Με την κύρωση της εν λόγω σύμβασης θα αποδοθεί στην Lamda Development, με την ολοκλήρωση της απόκτησης των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε., η πλήρης κυριότητα του 30% της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του 30% της έκτασης της παράκτιας ζώνης, εξαιρουμένων του αιγιαλού και της παραλίας. Πρόκειται, δηλαδή, για περίπου 1.800 στρέμματα συνολικά, όπως και για το δικαίωμα επιφανείας της υπόλοιπης έκτασης για 99 χρόνια, εξαιρουμένων των κοινόχρηστων και των κοινωφελών χώρων.

Την ίδια στιγμή, οριστικά στο παρελθόν ανήκει το θρίλερ με το χαρακτηρισμό της έκτασης του Ελληνικού ως δασικής. Κι αυτό δεδομένου ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις αποφάσεις της (υπ’ αρ. 666-667/2021), που εκδόθηκαν σε συνέχεια απάντησης σειράς προδικαστικών ερωτημάτων, απέρριψε αιτήσεις ακύρωσης τρίτων ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. 

Ωστόσο, τελεσίδικα, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι στο ακίνητο δεν υπάρχουν δασικές εκτάσεις.

Τα, άλλοτε, δηλαδή ανοιχτά μέτωπα του Ελληνικού έχουν σχεδόν κλείσει, γεγονός που επιτρέπει να πραγματοποιηθεί το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής μέσα στο καλοκαίρι.

Τα επόμενα βήματα

Όπως έχει αναφέρει, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, μετά τις υπογραφές, θα ακολουθήσει η προκήρυξη διαγωνισμών, των οποίων η αξία τοποθετείται σε περίπου μισό δισ. ευρώ, για την υλοποίηση έργων υποδομής. Ακόμη, με ορίζοντα το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί όλη η παραλιακή ζώνη και το πάρκο από τις εγκαταστάσεις Αγίου Κοσμά μέχρι την Λεωφόρο Βουλιαγμένης, ενώ εκτιμάται ότι το 1/3 των 2.500 στρεμμάτων του Πάρκου θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στην πενταετία.

Η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή 800 κατοικιών, έως και το 2024 και την ολοκλήρωση του 37% των υποδομών του έργου. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, θα υλοποιηθεί, με ορίζοντα το 2023-2024, το Vouliagmenis mall, που θα βρίσκεται πλησίον του μετρό Ελληνικό, θα αποτελείται από 72 χιλ. τ.μ. μικτών εκμισθώσιμων χώρων, για το οποίο οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα εμπορικών καταστημάτων, ανά τ.μ., ύψους 37 ευρώ, θέτοντας την μέση ημερήσια δαπάνη ανά επισκέπτη στα 25 ευρώ. Στην πρώτη πενταετία, θα αναπτυχθεί ένα boutique mall, που θα βρίσκεται στην μαρίνα του Αγ. Κοσμά, εξυπηρετώντας, κατά βάση, τους επισκέπτες του IRC και τους κατοίκους των όμορων σε αυτό περιοχών. Αλλά και το βασικό συγκρότημα γραφείων, ένας οικιστικός πύργος και το mall hotel tower.

Το IRC

Σε παράλληλο χρόνο, προχωράει και το project που περιλαμβάνει την κατασκευή ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος με καζίνο με ανάδοχο την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Mohegan. Η σύμβαση του έργου, που έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό άνω του 1 δισ. ευρώ, βρίσκεται προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, με το IRC να εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2025-2026.