Ανησυχία για τον πληθωρισμό αποκαλύπτουν τα πρακτικά της Fed

Ανησυχία για τον πληθωρισμό αποκαλύπτουν τα πρακτικά της Fed

Τα πρακτικά της Federal Reserve από την τελευταία συνεδρίαση, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, αναδεικνύουν την  ανησυχία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την έλλειψη προόδου στη μείωση του πληθωρισμού και την αβεβαιότητα που επικρατεί στα μέλη του, για το εάν θα προχωρήσουν σε περαιτέρω αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της 30ης Απριλίου - 1ης Μαΐου που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη καταδεικνύουν επίσης τον προβληματισμό για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σχετικά με το πότε θα μπορούσαν να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική.

Η συνεδρίαση ακολούθησε μια σειρά αναγνώσεων που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός ήταν πιο επίμονος από ό,τι περίμεναν οι αξιωματούχοι για τους πρώτους μήνες του 2024. Η Fed στοχεύει σε ποσοστό πληθωρισμού 2% και όλοι οι δείκτες έδειξαν ότι οι αυξήσεις των τιμών ήταν πολύ παραπάνω από το συγκεκριμένο όριο.

«Οι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι ενώ ο πληθωρισμός είχε υποχωρήσει τον περασμένο χρόνο, τους τελευταίους μήνες υπήρξε έλλειψη περαιτέρω προόδου προς τον στόχο του 2% της Επιτροπής», αναφέρουν τα πρακτικά. «Τα πρόσφατα μηνιαία στοιχεία έδειξαν σημαντικές αυξήσεις στον πληθωρισμό των τιμών τόσο των αγαθών όσο και των υπηρεσιών».

Τα πρακτικά έδειχναν επίσης ότι μέλη της Fed «ανέφεραν τη βούληση για περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής σε περίπτωση που οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό πραγματοποιηθούν με τρόπο που μια τέτοια ενέργεια καταστεί κατάλληλη».

Η FOMC ψήφισε ομόφωνα στη συνεδρίαση να διατηρήσει το βασικό βραχυπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού της στο εύρος 5,25% - 5,5%, υψηλό 23 ετών όπου βρίσκεται από τον Ιούλιο του 2023.

«Οι συμμετέχοντες εκτίμησαν ότι η διατήρηση του τρέχοντος εύρους στόχου για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε αυτή τη συνάντηση υποστηρίχθηκε από αλληλεπιδραστικά στοιχεία που υποδηλώνουν συνεχή σταθερή οικονομική ανάπτυξη», αναφέρουν τα πρακτικά.

Ο κίνδυνος ανόδου του πληθωρισμού 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, στελέχη της Fed, επισήμαναν αρκετούς ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα από γεωπολιτικά γεγονότα, και σημείωσαν την πίεση που ασκεί ο πληθωρισμός στους καταναλωτές, ιδιαίτερα σε αυτούς που βρίσκονται στο χαμηλότερο άκρο της μισθολογικής κλίμακας.

Ορισμένοι συμμετέχοντες είπαν ότι η αύξηση του πληθωρισμού στις αρχές του έτους θα μπορούσε να προέρχεται από εποχιακές στρεβλώσεις, αν και άλλοι υποστήριξαν ότι η φύση των κινήσεων «ευρείας βάσης» σημαίνει ότι δεν πρέπει να «προεξοφλούνται».

Τα μέλη της επιτροπής εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους ότι οι καταναλωτές καταφεύγουν σε πιο επικίνδυνες μορφές χρηματοδότησης για να τα βγάλουν πέρα ​​καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να υφίστανται.

«Πολλοί συμμετέχοντες παρατήρησαν σημάδια ότι τα οικονομικά των νοικοκυριών με χαμηλό και μέτριο εισόδημα δέχονταν ολοένα και μεγαλύτερη πίεση, την οποία οι συμμετέχοντες θεώρησαν ως αρνητικό κίνδυνο για τις προοπτικές για την κατανάλωση», αναφέρουν τα πρακτικά. «Επισήμαναν την αυξημένη χρήση πιστωτικών καρτών και τις υπηρεσίες buy-now-pay-late, καθώς και αυξημένα ποσοστά παραβατικότητας για ορισμένα είδη καταναλωτικών δανείων».

Οι αξιωματούχοι εμφανίστηκαν σε μεγάλο βαθμό αισιόδοξοι για τις προοπτικές ανάπτυξης, αν και αναμένουν κάποια συγκράτηση φέτος. Δήλωσαν επίσης ότι προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει τελικά στον στόχο του 2%, αλλά εκφράζουν αβεβαιότητα για το πόσο χρόνο θα διαρκέσει και πόσο αντίκτυπο θα έχουν τα υψηλά ποσοστά στη διαδικασία.

Η μετανάστευση αναφέρθηκε σε πολλές περιπτώσεις ως παράγοντας που συμβάλλει τόσο στην τόνωση της αγοράς εργασίας όσο και στη διατήρηση των επιπέδων κατανάλωσης.

Οι προσδοκίες μείωσης επιτοκίων της αγοράς

Οι δημόσιες παρατηρήσεις από τους κεντρικούς τραπεζίτες μετά τη συνεδρίαση έχουν πάρει προειδοποιητικό τόνο. Ο διοικητής της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ δήλωσε την Τρίτη ότι αν και δεν αναμένει η FOMC να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια, ωστόσο θα χρειαστεί να δει «αρκετούς μήνες» καλά στοιχεία προτού ψηφίσει θετικά για μείωση.

«Διάφοροι συμμετέχοντες ανέφεραν την προθυμία τους για περαιτέρω αυστηροποίηση της πολιτικής σε περίπτωση που οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό υλοποιηθούν με τρόπο που μια τέτοια ενέργεια καταστεί κατάλληλη», σημειώνεται στα πρακτικά, ως προς το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε αυτό το σημείο φαίνεται πιθανό να διατηρήσουν το επιτόκιο αναφοράς της Fed στο εύρος 5,25%-5,50% τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο, αφού η εμπιστοσύνη τους στη χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές κλονίστηκε από τον υψηλότερο από το αναμενόμενο πληθωρισμό κατά τους πρώτους τρεις μήνες αυτού του έτους.

Διαβάστε Περισσότερα