Αιφνιδιαστικό ξήλωμα των επικεφαλής στα μεγάλα κέντρα ελέγχου της φοροδιαφυγής λόγω «αποτυχίας»

Αιφνιδιαστικό ξήλωμα των επικεφαλής στα μεγάλα κέντρα ελέγχου της φοροδιαφυγής λόγω «αποτυχίας»

Στην απομάκρυνση των προϊσταμένων στα κέντρα Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου, Δημήτρη Μασίνα, και Μεγάλων Επιχειρήσεων, Διονύση Καπνίση, προχώρησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή.

Η απόφαση έγινε γνωστή με τη δημοσίευσή της στο φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης, με την αντικατάσταση των δύο επικεφαλής των πιο νευραλγικών υπηρεσιών ελέγχου να προκαλεί ερωτήματα.

Η εκδοχή για τους λόγους απομάκρυνσης των δύο προϊσταμένων που ανεπίσημα δίνουν πηγές της φορολογικής διοίκησης είναι ότι «δεν πέρασαν τη βάση» κατά την αξιολόγησή τους και «κόπηκαν» καθώς έχασαν το στόχο των εσόδων, όπως αναφέρουν παράγοντες της φορολογικής διοίκησης.

Συγκεκριμένα, το ΚΕΦΟΜΕΠ μέχρι και τον Ιούλιο ήταν κάτω από το στόχο που είχε τεθεί κατά 45,7%, ενώ το ΚΕΜΕΕΠ κατά 53,5%.

Στους νευραλγικούς αυτούς μηχανισμούς θα τοποθετηθούν προσωρινά αναπληρωτές διευθυντές μέχρι να αξιολογηθούν οι υποψηφιότητες από τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από παράγοντες της ΓΓΔΕ, οι Δημήτρης Μασίνας και Διονύσης Καπνίσης, χρεώνονται λανθασμένες ενέργειες που έκαναν σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του γνωστού τραγουδιστή Μ. Χατζηγιάννη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το έργο και των δύο κρίνεται από πολλούς και κυρίως από συναδέλφους τους ιδιαίτερα σημαντικό καθώς ήταν αυτοί που προχώρησαν στη δημιουργία του ειδικού λογισμικού με την καταγραφή των στοιχείων 1,2 εκατ. φορολογούμενων.

Στις σχετικές αποφάσεις αναφέρονται τα εξής:

- Η λήξη θητείας του εφοριακού υπαλλήλου Μασίνα Δημήτριου του Εμμανουήλ ως Προϊσταμένου Διεύθυνσης του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕ.ΦΟ.ΜΕΠ).

- Η λήξη θητείας του εφοριακού υπαλλήλου Καπνίση Διονύσιου του Γεωργίου ως Προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Υποδιεύθυνσης του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ).