7ος χρόνος, ημέρα 2099η
Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021

ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ και της Βρετανίας: Ζητούν να οριστικοποιηθεί γρήγορα η διεθνής συμφωνία για τη φορολογία

Ζητούν να οριστικοποιηθεί γρήγορα η διεθνής συμφωνία για τη φορολογία
Φωτογραφία αρχείου

Η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σήμερα πως η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι στην Ιταλία έδειξε πως ο κόσμος είναι έτοιμος για να βάλει τέλος στην παγκόσμια κούρσα προς τα κάτω στη φορολόγηση των πολυεθνικών και "θα πρέπει τώρα να κινηθεί γρήγορα για να οριστικοποιήσει τη συμφωνία".

"Επιπλέον του φόρου, η G20 σημείωσε πρόοδο σε ένα φάσμα θεμάτων, περιλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της προσπάθειας να βοηθηθούν χώρες με χαμηλότερο εισόδημα στις εμβολιαστικές εκστρατείες τους ώστε ο κόσμος να μπορέσει τελικά να εξουδετερώσει την απειλή της Covid-19", ανέφερε χαρακτηριστικά η Γέλεν σε δήλωσή της, προσθέτοντας πως η πολυμερής συνεργασία μπορεί να κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες περισσότερο ανταγωνιστικές στην παγκόσμια οικονομία".

Ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ χαιρέτισε, από την πλευρά του, την πολιτική συμφωνία που συνήφθη σήμερα κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20 για τη θέσπιση ενός νέου διεθνούς φόρου για τις πολυεθνικές, τονίζοντας πως "δεν είναι πλέον δυνατό να πάμε προς τα πίσω".

"Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της G20 στη Βενετία σηματοδοτεί ένα πριν και ένα μετά", τόνισε εκφράζοντας την ικανοποίησή του σε γραπτή δήλωση που έκανε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ ζήτησε "να έχουμε θέσει αποτελεσματικά σε εφαρμογή έως το 2023 τη μεταρρύθμιση της διεθνούς φορολογίας", που προβλέπει έναν ελάχιστο παγκόσμιο φόρο τουλάχιστον 15%.

Αντίστοιχα, ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ δήλωσε πως οι χώρες πρέπει τώρα να εργασθούν για να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες της παγκόσμιας συμφωνίας για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο.

"Πρέπει τώρα να εργαστούμε για να οριστικοποιήσουμε τις λεπτομέρειες πριν από τη συνάντησή μας του Οκτωβρίου, ώστε να μπορέσουμε πράγματι να φέρουμε τη δικαιοσύνη στο παγκόσμιο φορολογικό σύστημα και να διασφαλίσουμε μια καλή συμφωνία για τους βρετανούς φορολογουμένους", δήλωσε ο Σούνακ στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησης της G20 στη Βενετία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ