Νίκος Χαρδαλιάς: Ζητά παρέμβαση εισαγγελέα για Θεία Κοινωνία σε εκκλησίες σε Κουκάκι και Κέρκυρα

Νίκος Χαρδαλιάς: Ζητά παρέμβαση εισαγγελέα για Θεία Κοινωνία σε εκκλησίες σε Κουκάκι και Κέρκυρα

Την άμεση παρέμβαση Εισαγγελέα ζήτησε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μετά μετά τα περιστατικά με παράνομες λειτουργίες, παρά τη σχετική απαγόρευση, που σημειώθηκαν σήμερα 12 Απριλίου 2020 σε εκκλησίες στο Κουκάκι και στη Κέρκυρα. Ο Νίκος Χαρδαλιάς τονίζει ότι πρόκειται για ενέργειες που  θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή πολιτών και τη δημόσια υγεία. 

Στη σχετική δήλωσή του τονίζει χαρακτηριστικά: «Αυτά που συνέβησαν σήμερα σε εκκλησίες στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα συνιστούν παράβαση των νόμων και των εντολών της Ιεράς Συνόδου και θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή πολιτών και τη δημόσια υγεία. Επικοινώνησα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να ζητήσει από τις Εισαγγελικές αρχές να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες». 

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας επικοινώνησε με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα. Ο Υπουργός ενημέρωσε τον κ. Πλιώτα για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, τόσο στο Κουκάκι όσο και στην Κέρκυρα και ζήτησε να ερευνηθούν από τους αρμόδιους Εισαγγελικούς λειτουργούς τα πραγματικά περιστατικά.

Για το περιστατικό στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικόλαου στο Κουκάκι,  ήρθαν στο φως της δημοσιότητα φωτογραφίες οι οποίες εμφανίζουν τον ιερέα της εκκλησίας να προσφέρει τη Θεία Μετάληψη σε πιστούς από την πίσω πόρτα του ναού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιερέας έγινε αντιληπτός  από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι τον κάλεσαν να σταματήσει. Αργότερα φωτογραφίες από τη στιγμή που μεταλαμβάνει πιστούς δημοσιεύθηκαν στον ηλεκτρονικό Τύπο και ο θόρυβος που προκλήθηκε οδήγησε την Αρχιεπισκοπή να ερευνήσει τις σχετικές καταγγελίες. 

Το ίδιο συνέβη και στην Κέρκυρα, όπου μπροστά στις κάμερες Μητροπολίτης, ιερείς και πιστοί προχώρησαν στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας παρά τις απαγορεύσεις που υπάρχουν αλλά και τις επίσημες θέσεις που έχουν καταθέσει ακόμα και άνθρωποι της εκκλησίας, καθώς ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία είναι μεγάλος εν μέσω πανδημίας, σύμφωνα με το www.kerkyrasimera.gr.

Τι λέει στην εγκύκλιο του ο Άρειος Πάγος

Σημειώνεται ότι με την τελευταία του παρέμβαση ο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, είχε προειδοποιήσει ακόμη και με ποινές κακουργηματικού χαρακτήρα για τους παραβάτες.

Με εγκύκλιό του προς τους εισαγγελείς της χώρας ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός τους καλούσε να σχηματίζουν άμεσα δικογραφίες και να παρεμβαίνουν αδιακρίτως έναντι κάθε ατόμου, που δεν τηρεί τα μέτρα αποφυγής εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ειδικότερα, καλούσε τους εισαγγελείς να μεριμνούν και να σχηματίζουν δικογραφίες τόσο για την παραβίαση του άρθρου 285, που αποτελεί το βασικό νομοθετικό πλαίσιο για την τιμωρία όσων παραβιάζουν τα μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κοροναιού, αλλά και για άλλα αδικήματα, όπως αυτά  της τοκογλυφίας, της εκβίασης, των εγκλημάτων κατά συγκοινωνιών κλπ.

Όπως αναφερόταν, το άρθρο 285 ΠΚ περί αποτροπής μετάδοσης ασθενειών, ορίζει πως:

- Τιμωρείται με φυλάκιση (δηλαδή έως 5 ετών) και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.

- Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.

- Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

Έρευνα από την Αρχιεπισκοπή

Το περιστατικό στο Κουκάκι προκάλεσε την αντίδραση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών η οποία διέταξε έρευνα τονίζοντας ότι οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους τους κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και πρέπει να τηρούνται απαρεγκλίτως. 

Στο μεταξύ μήνυμα για το θέμα των Λειτουργιών στους ιερούς ναούς έστειλε χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος τον χθεσινό Εσπερινό κατά τη Θεία Λειτουργία για το Σάββατο του Λαζάρου, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι, είχε τονίσει ότι κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάς πρέπει να μείνουμε σπίτι για να προφυλαχθούμε από τον φονικό ιό. 

«Μέ πόνο ψυχής έπρεπε νά πάρουμε τήν απόφαση παράτασης των μέτρων αυτών καί γιά τήν Μεγάλη Εβδομάδα. Γιά νά προστατευτείτε όλοι ανεξαιρέτως. Τό ράσο του Πατριάρχου όφειλε νά σκεπάσει τίς ζωές σας καί πάλι, όπως πολλές φορές στήν ιστορία τοθ μαρτυρικού Θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης.