Ζελένσκι: Η Ουκρανία υφίσταται οδυνηρές απώλειες σε Σεβεροντονέτσκ και Χάρκοβο

Ζελένσκι: Η Ουκρανία υφίσταται οδυνηρές απώλειες σε Σεβεροντονέτσκ και Χάρκοβο

Οι ουκρανικές δυνάμεις υφίστανται οδυνηρές απώλειες στις μάχες εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων τόσο στην πόλη Σεβεροντονέτσκ όσο και στην περιοχή του Χάρκοβο, δήλωσε σήμερα Τρίτη ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε ομιλία του αργά το βράδυ, ανέφερε επίσης ότι η Ουκρανία χρειάζεται σύγχρονα αντιπυραυλικά όπλα τώρα, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για τις χώρες εταίρους ως προς την καθυστέρηση στην παράδοσή τους.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της συνεχίζουν τις προσπάθειες για την απομάκρυνση αμάχων από το Σεβεροντονέτσκ, καθώς η Ρωσία κατέστρεψε την τελευταία γέφυρα προς την πόλη, μετά από μια εβδομάδα σφοδρών μαχών στην περιοχή Ντονμπάς, την οποία η Μόσχα επιδιώκει να καταλάβει.

«Πρέπει να παραμείνουμε δυνατοί»

«Οι πιο σκληρές μάχες, όπως και πριν, διεξάγονται στο Σεβεροντόνετσκ και σε άλλες κοντινές πόλεις και κοινότητες. Οι απώλειες, δυστυχώς, είναι οδυνηρές», υπογράμμισε ο Ζελένσκι. «Αλλά πρέπει να παραμείνουμε δυνατοί» στο Ντονμπάς, διαμήνυσε, προσθέτοντας: «Όσο περισσότερες απώλειες υφίσταται ο εχθρός εκεί, τόσο λιγότερη δύναμη θα έχει για να συνεχίσει την επιθετικότητά του», πρόσθεσε.

Η Ουκρανία βλέπει επίσης «οδυνηρές απώλειες» στην περιοχή του Χάρκοβου στα ανατολικά του Κιέβου, όπου η Ρωσία προσπαθεί να ενισχύσει τις θέσεις της, αφού απωθήθηκε πρόσφατα, είπε ο Ζελένσκι. Και πρόσθεσε: «Οι μάχες συνεχίζονται εκεί και πρέπει να συνεχίσουμε να πολεμάμε, να παλεύουμε σκληρά».

Το Κίεβο έχει παραλάβει μόνο το 10% των όπλων που ζητάει από τη Δύση

Νωρίτερα, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε ότι το Κίεβο έχει παραλάβει «περίπου το 10% των όπλων» που ζητάει από τους δυτικούς εταίρους της ώστε να αντιμετωπίσει επί του πεδίου τον ρωσικό στρατό, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας.

«Από τα όπλα που χρειαζόμαστε, έχουμε λάβει περίπου το 10%», είπε η υφυπουργός Άμυνας Άννα Μαλιάρ μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση.

«Καμία σημασία δεν έχουν οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ουκρανία, ο επαγγελματισμός του στρατού μας, χωρίς τη βοήθεια των Δυτικών εταίρων μας δεν θα μπορέσουμε να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο», τόνισε.

Η Μαλιάρ είπε ότι θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα των καθυστερήσεων στις παραδόσεις «επειδή κάθε ημέρα καθυστέρησης είναι άλλη μια μέρα σε βάρος της ζωής των Ουκρανών στρατιωτών, του λαού μας».

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε για μεγάλο διάστημα επειδή η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», ιδίως στο Ντονμπάς, όπου οι Ρώσοι εδώ και πολλές εβδομάδες προωθούνται και έχουν θέσει σχεδόν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την περιοχή του Λουχάνσκ, συνέχισε. Ζήτησε επίσης ένα «συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα» για τις παραδόσεις αλλά και να συνεχίσουν οι Δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου να στηρίζουν οικονομικά και στρατιωτικά την Ουκρανία.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε και πάλι τις χώρες της Δύσης να στείλουν «γρηγορότερα (…) περισσότερα όπλα» επειδή «οι Ρώσοι έχουν δεκαπλάσια, εκατονταπλάσια». Ο ουκρανικός στρατός «δεν διαθέτει αρκετά όπλα μεγάλου βεληνεκούς», ούτε άρματα, είπε μιλώντας σε Δανούς δημοσιογράφους μέσω βιντεοκλήσης.