Στα χέρια της Εισαγγελίας η λίστα των θυμάτων - Ξεκινούν οι καταθέσεις των συγγενών

Τρίτη 07 Αυγούστου 2018, 18:18 - Τελευταία ενημέρωση: 00:15
-A +A
Στα χέρια της Εισαγγελίας η λίστα των θυμάτων - Ξεκινούν οι καταθέσεις των συγγενών

Στα χέρια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών έφθασε ο επίσημος κατάλογος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τα ονόματα και τα στοιχεία των θυμάτων της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου στο Μάτι και μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ανοίξει ένας δεύτερος κύκλος μαρτύρων.

Πρόκειται για τους συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι θα καλούνται και θα εξετάζονται στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα προκειμένου να καταθέτουν όσα στοιχεία έχουν στη διάθεσή τους. Παράλληλα, έως το τέλος Αυγούστου αναμένεται να έχουν διαβιβαστεί στην Εισαγγελία όλα τα έγγραφα που έχουν ζητηθεί από αρμόδιους φορείς, όπως είναι η αυτοψία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο πρώτος κύκλος της εξέτασης των βασικών μαρτύρων, που προέρχονται από τους εμπλεκόμενους φορείς (Δήμους, Περιφέρεια, Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ, Τροχαία, Λιμενικό), αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας. 

Στη συνέχεια ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος, ο οποίος διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση μαζί με εισαγγελέα πρωτοδικών, Βαρβάρα Γνεσούλη, θα αποτιμήσουν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία, προκειμένου να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα της έρευνάς τους, που είναι η απόδοση ποινικών ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Εξάλλου, η εισαγγελική έρευνα έχει διευρυνθεί προς όλες τις κατευθύνσεις και δεν περιορίζεται μόνον στα αίτια της φωτιάς ή σε τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις. 

Πληροφορίες του Φιλελεύθερου από δικαστικές πηγές αναφέρουν πως η έρευνα αφορά πρωτίστως όσους βρίσκονταν στα νευραλγικά πόστα των κρατικών υπηρεσιών (ΕΛ.ΑΣ. - Πυροσβεστική Υπηρεσία) αλλά και σε παράγοντες όλων των βαθμίδων της αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια, δήμους κ.λπ.).

Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να έχουν διαβιβαστεί στην Εισαγγελία όλες οι συνομιλίες μεταξύ των κέντρων και των επιμέρους μονάδων τόσο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όσο και της Ελληνικής Αστυνομίας πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της καταστροφής.

Η επεξεργασία των συγκεκριμένων καταγραφών θα γίνει από ανεξάρτητο πραγματογνώμονα που επικουρεί τους εισαγγελικούς λειτουργούς στην έρευνά τους και αναμένεται να φωτίσει πολλά σκοτεινά επιχειρησιακά σημεία με δεδομένο ότι υπάρχουν διάφορες σοβαρές καταγγελίες για έλλειψη σχεδίου, αλαλούμ στον συντονισμό, αντικρουόμενες οδηγίες και ανυπαρξία μέσων.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη Παρασκευή η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος πραγματοποίησαν πολύωρη αυτοψία στον τόπο της τραγωδίας προκειμένου να σχηματίσουν ιδία άποψη για τις συνθήκες της τραγωδίας.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 24/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα