Ξεκινούν οι εμβολιασμοί στη Βρετανία τις επόμενες δέκα μέρες
Guardian

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί στη Βρετανία τις επόμενες δέκα μέρες

Το βρετανικό σύστημα υγείας (NHS) έχει ειδοποιήσει τα νοσοκομεία να προετοιμαστούν για την έναρξη εμβολιασμών κατά του κορονοϊού μέσα στις επόμενες δέκα μέρες 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian που επικαλείται τη διοίκηση του NHS, τα νοσοκομεία της χώρας θα μπορούσαν να παραλάβουν τις πρώτες προμήθειες εμβολίων της Pfizer/BioNTech ως τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, καθώς η έγκριση του εμβολίου αναμένεται να δοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή. 

«Περιμένουμε την άφιξη του εμβολίου ως τις 7 Δεκεμβρίου και να σχεδιάσουμε να εμβολιάσουμε το προσωπικό μας όλη εκείνη την εβδομάδα», δήλωσε επικεφαλής νοσοκομείου.

Σύμφωνα μάλιστα με το σχέδιο της Ντάουνινγκ Στρητ, αρχικά θα εμβολιαστεί μόνο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και στη συνέχεια οι άνω των 80 και όσοι ζουν σε μονάδες φροντίδας. Μια εξέλιξη που έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις στις τάξεις των επικεφαλής σε δομές φροντίδας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι έπρεπε να έχουν και αυτοί προτεραιότητα.

Όπως αναφέρει η Guardian υπόψιν, ο λόγος πίσω από τον επανασχεδιασμό σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό είναι η ίδια η φύση του εμβολίου της Pfizer, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, θα πρέπει να υφίσταται περιορισμένο αριθμό μετακινήσεων, λόγω της ανάγκης να είναι σε εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία.

Αξιωματούχοι εκτιμούν πως εάν αυτό μεταφερθεί για περισσότερες από τέσσερις φορές τότε υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει την αποτελεσματικότητά του. Από τη στιγμή που το εμβόλιο θα φτάσει στα βρετανικά νοσοκομεία θα έχει ήδη μεταφερθεί δύο φορές από το εργοστάσιο παραγωγής στο Βέλγιο στους χώρους αποθήκευσης στη Βρετανία και από εκεί στα νοσοκομεία.