Ξεκινά η χορήγηση αντισωμάτων σε έξι ελληνικά νοσοκομεία

Ξεκινά η χορήγηση αντισωμάτων σε έξι ελληνικά νοσοκομεία

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ασθενών που νοσούν βαριά από τον νέο κορονοϊό SARS, αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα σε έξι νοσοκομεία της χώρας, με την αξιοποίηση των αντισωμάτων κατά του ιού που έχουν αναπτύξει όσοι ασθενείς έχουν αναρρώσει μέχρι στιγμής.

Το σχετικό πρωτόκολλο έχει εγκριθεί ήδη από την αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και αναμένεται η έγκριση από τις επιστημονικές επιτροπές των νοσοκομείων στα οποία θα διενεργηθεί η σχετική μελέτη.

Σύμφωνα με την κύρια επιστημονική ερευνήτρια, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αιματολογίας Μαριάννα Πολίτου, από τους υγιείς πλέον πολίτες που έχουν αναρρώσει από τον covid - 19, θα ζητηθεί -εθελοντικά - να δώσουν πλάσμα αίματος, το οποίο περιέχει τα αντισώματα με τα οποία ο οργανισμός τους κατάφερε να ξεπεράσει την ασθένεια.

Το πλάσμα αυτό, θα χορηγηθεί στη συνέχεια σε όσους νοσούν βαριά ή σε όσους η πορεία της νόσου εξελίσσεται δυσμενώς, προκειμένου να μπορέσουν να ανακάμψουν.

Ο σχεδιασμός του πρωτοκόλλου, προβλέπει να γίνει η συλλογή του πλάσματος από τα νοσοκομεία Αλεξάνδρα, Αγ. Σάββας, καθώς και από τα τέσσερα νοσοκομεία αναφοράς για τον covid - 19, τα οποία και θα χορηγήσουν τον πλάσμα σε νοσηλευόμενους ασθενείς τους, και τα οποία είναι το Σωτηρία, το Πανεπιστημιακό Πατρών, το Αττικόν και ο Ευαγγελισμός.

Προϋπόθεση για την λήψη του πλάσματος από ασθενείς που ξεπέρασαν τη νόσο από τον νέο κορονοϊό, είναι να παραμένουν υγιείς για 14 ημέρες μετά τη λήξη των συμπτωμάτων, κάτι που θα επιβεβαιώνεται από δύο μοριακά τεστ που θα διενεργούνται με διαφορά ενός 24ώρου, αλλά και να πληρούν τις προϋποθέσεις των αιμοδοτών.

Προϋπόθεση για την χορήγηση του πλάσματος στους νοσηλευόμενους ασθενείς, είναι να νοσούν βαριά ή η πορεία τους να επιδεινώνεται.

Στόχος είναι να ενδυναμωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα των βαριά ασθενών, ώστε μόνο του, να καταφέρει να ξεπεράσει την νόσο, με τη βοήθεια και της λοιπής αγωγής που χορηγείται κατά την παραμονή τους στις ΜΕΘ.

Για το εγχείρημα έχουν αναφερθεί θετικά αποτελέσματα όταν εφαρμόσθηκε σε 19 ασθενείς στην Κίνα, πάνω από 10 αντίστοιχες μελέτες διενεργούνται ήδη, διεθνώς.

Κύριος ερευνητής της ελληνικής μελέτης είναι ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής Θάνος Δημόπουλος, ενώ κύρια επιστημονική ερευνήτρια η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αιματολογίας του ΕΚΠΑ, κυρία Μαριάννα Πολίτου.

Για την εκπόνηση της μελέτης, θα αξιοποιηθούν τα εργαστήρια αναφοράς COVID-19 της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, του Ινστιτούτου Παστέρ και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

Περισσότερες λεπτομέρειες για τη μελέτη που θα ξεκινήσει άμεσα, στον Φιλελεύθερο που θα κυκλοφορήσει τη Μ. Παρασκευή.