7ος χρόνος, ημέρα 2150η
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

ΗΠΑ - Κορονοϊός: Ξαναρχίζει η χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson

Ξαναρχίζει η χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson

Οι HΠΑ θα ξαναξεκινήσουν άμεσα τη χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 ανακοίνωσαν χθες οι ανώτατες ρυθμιστικές αρχές υγείας της χώρας, τερματίζοντας έτσι μια δεκαήμερη αναστολή χρήσης του, που είχε σκοπό τη διερεύνηση της σύνδεσης του εμβολίου με εξαιρετικά σπάνιες αλλά δυνητικά θανατηφόρες θρομβώσεις.

Συγκεκριμένα τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), και ο ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι τα συστήματα υγείας και οι αποδέκτες των εμβολίων θα ειδοποιούνται για τον κίνδυνο ενός δυνητικά θανατηφόρου συνδρόμου που περιλαμβάνει σοβαρές θρομβώσεις αίματος με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

Σημειώνεται πως η διευθύντρια των CDC, Ροσέλ Ουαλίνσκι δήλωσε πως οι εμβολιασμοί μπορούν να ξαναξεκινήσουν αμέσως.

«Ο FDA και τα CDC είναι σίγουροι ότι αυτό το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στην πρόληψη της Covid-19», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι δύο υπηρεσίες.

«Προς το παρόν, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο κίνδυνος "θρόμβωσης" είναι πολύ χαμηλός, αλλά ο FDA και τα CDC θα παραμείνουν σε εγρήγορση και θα συνεχίσουν να ερευνούν αυτόν τον κίνδυνο», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν την αναστολή χρήσης του εμβολίου που ανέπτυξε το αμερικανικό εργαστήριο για τη διερεύνηση ορισμένων περιπτώσεων γυναικών που εμφάνισαν σοβαρές περιπτώσεις αιματικών θρομβώσεων σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων μετά τη χορήγηση του εμβολίου.

Το εμβόλιο Johnson & Johnson έχει ήδη χορηγηθεί σε 7,98 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, από τις 3,99 εκατομμύρια γυναίκες που εμβολιάστηκαν, 15 εμφάνισαν σοβαρές περιπτώσεις θρομβώσεων και τρεις πέθαναν.

Η πλειοψηφία (13 από τις 15 περιπτώσεις) ήταν γυναίκες κάτω των 50 ετών, οι άλλες δύο μεταξύ 50 και 64 ετών. Δεν έχουν γίνει γνωστές αντίστοιχες περιπτώσεις σε άνδρες που έλαβαν το εμβόλιο.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες υπερθεμάτισαν χθες τα οφέλη αυτού του μονοδικού εμβολίου, το οποίο μπορεί να αποθηκευτεί σε κανονικές συνθήκες ψύξης και μπορεί να φτάσει ευκολότερα σε ευάλωτες ομάδες, και συνδέεται με πολύ σπάνιους κινδύνους θρομβώσεων, που μπορεί να έχουν καταστροφικές νευρολογικές συνέπειες ακόμη και όταν δεν είναι θανατηφόρες.

Υπογραμμίζεται ότι το εμβόλιο J&J έχει αποδειχθεί ότι είναι 66% αποτελεσματικό στην αποτροπή μέτριων έως σοβαρών μορφών ασθενειών της Covid-19, σύμφωνα με κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε περίπου 40.000 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω σε αρκετές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Παρόλο που δεν έχει αποδειχθεί η σύνδεση των θρομβώσεων με το εμβόλιο, επιστήμονες θεωρούν ότι είναι η «πιθανή αιτία» αυτού του φαινομένου, που εντοπίστηκε επίσης με τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.

Σημειώνεται πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε χθες ότι μετά από μια νέα μελέτη, τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca αυξάνονται με την ηλικία και συνεχίζουν να υπερτερούν των κινδύνων, όπως θρομβώσων.

Η τεχνολογία των εμβολίων των Johnson & Johnson και AstraZeneca χρησιμοποιεί έναν αδενοϊό ως φορέα, όπως το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και το κινεζικό CanSino.

Αξίζει να επισημανθεί πως εκτός από αυτό της J&J, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν κυρίως τα εμβόλια Pfizer/BioNTech και Moderna, τα οποία χρησιμοποιούν τεχνολογία RNA messenger και απαιτούν δύο δόσεις.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι εμβολιασμοί στη χώρα ξεπέρασαν τους 200 εκατομμύρια, στη χώρα που θρηνεί τους περισσότερους στον κόσμο από τον ιό, πάνω από 570.000.

Από τις 19 Απριλίου όλοι οι ενήλικες έχουν δικαίωμα να εμβολιαστούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ