X. Θεοχάρης: Είστε με τον κ. Schaeuble, όχι με τον ελληνικό λαό

X. Θεοχάρης: Είστε με τον κ. Schaeuble, όχι με τον ελληνικό λαό

Οξύτατη επίθεση στην κυβέρνηση για τον χειρισμό της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης εξαπέλυσε από τη βήμα της Βουλής ο ανεξάρτητος Βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης.

«Κατέθεσα με τον κ. Γρηγοράκο τροπολογία που κάνει αυτό που θα έπρεπε να κάνετε εσείς. Τροπολογία που είναι με τον λαό. Όχι με τον Σόιμπλε όπως η δική σας», τόνισε ο κ. Θεοχάρης και πρόσθεσε: «Η Αυγή σήμερα μας θέτει δίλλημα: με τον Σόιμπλε ή με τον λαό. Είστε με τον λαό; Που τον καταδικάσατε στο 3,5% επ' άπειρον; Που φέρατε 4ο μνημόνιο; Που δέσατε με ανέφικτους στόχους τις επόμενες κυβερνήσεις; Εσείς που θεσμοθετήσατε τον κόφτη στο διηνεκές; Που απειλείτε με εκλογές, όχι τους Ευρωπαίους που δεν τους νοιάζει, αλλά τους βουλευτές σας για να νιώσουν φόβο και να ψηφίσουν τα μέτρα;»  

Και διερωτήθηκε: «Τι λέει η συμφωνία του περσινού Αυγούστου, η συμφωνία σας; 30% στα ληξιπρόθεσμα: Δώστε λοιπόν 30% σε όσους περιμένουν να πάρουν τη σύνταξή τους 2 και 3 χρόνια. 300 εκατομμύρια είναι αυτό. Δώστε λύση στο δράμα τόσων συνταξιούχων. 40% τα δίνετε όπως θέλετε: Ωραία, δώστε τα χρήματα σε όποιον τα έχει περισσότερη ανάγκη. Υπάρχουν 200 χιλιάδες παιδιά σε οικογένειες χωρίς εργαζόμενο, σε οικογένειες χωρίς εισόδημα. 500 ευρώ σε κάθε παιδί από αυτά, είναι λεφτά που θα πιάσουν τόπο».

Αναλυτικά η ομιλία του Χάρη Θεοχάρη:

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Τα αδιέξοδα σας είναι φανερά.
Τι μας υποσχεθήκατε;

Γρήγορο κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης. Δε φαίνεται να είναι κοντά.
Ένταξη στην Ποσοτική Χαλάρωση. Χάσαμε τη συνεδρίαση του Ιανουαρίου και πάμε για τον Μάρτιο. Αμφιβάλλω για το αν θα το πετύχουμε τότε, αφού με πρόσχημα το επίσημο πλεόνασμα μπορούν οι δανειστές να αναβάλλουν τη συμφωνία.
Μέτρα για το χρέος. Κερδίσατε μόνο τα βραχυπρόθεσμα και τίποτε άλλο. Το μόνο πραγματικό κέρδος στο τελευταίο Eurogroup ήταν η παράλληλη εκκίνηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων από τον ESM όσο κλείνατε τη 2η αξιολόγηση. Τώρα το χάσατε και αυτό. Ο ESM πάγωσε τα μέτρα για το χρέος από χθες.
Έξοδο στις αγορές. Χωρίς την ποσοτική χαλάρωση αυτή θα πάει στις καλένδες.
Διάδρομος ανάπτυξης. Τον ναρκοθετήσατε με όσα κάνετε. Η αβεβαιότητα που συντηρείτε, η σύγχυση δεν πάει χέρι με χέρι με την ανάπτυξη.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Η Αυγή σήμερα μας θέτει δίλλημα: με τον Σόιμπλε ή με τον λαό.
Είστε με τον λαό;
Που τον καταδικάσατε στο 3,5% επ' άπειρον;
Που φέρατε 4ο μνημόνιο; Που δέσατε με ανέφικτους στόχους τις επόμενες κυβερνήσεις;
Που δίνετε επ' άπειρον αναβολή στην ανάπτυξη; Εσείς που θεσμοθετήσατε τον κόφτη στο διηνεκές;
Που απειλείτε με εκλογές, όχι τους Ευρωπαίους που δεν τους νοιάζει και σας απάντησαν όπως πρέπει αλλά τους βουλευτές σας για να νιώσουν φόβο και να ψηφίσουν τα μέτρα;
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι δεν είστε με τον λαό.
Άρα, σύμφωνα με την Αυγή, είστε με τον Σόιμπλε.
Είστε με τον Σόιμπλε γιατί του δίνετε αυτό που θέλει. 3,5% πλεόνασμα.
Μόνιμη λιτότητα.

Και σας δίνει αναβολή των μέτρων.
Γιατί αν τον επόμενο χρόνο ή το 2018 καταρρεύσουν τα ταμεία τότε τι θα κάνετε; Θα κόψετε συντάξεις. Και η Κομισιόν τι θα πει τότε; «Αχ συγγνώμη δεν έφταναν τα μέτρα, πρέπει να κόψετε κι άλλο.»
Ο λαός δεμένος από εσάς και τον Σόιμπλε δηλαδή.
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Φέρατε μια τροπολογία να δώσετε ανάσα στον κόσμο. Όμως οι συνταξιούχοι είναι απέξω και διαδηλώνουν γιατί η κοροϊδία σας είναι φανερή.

Δεν μπορείτε να κοροϊδεύετε κανέναν πιά. Γιατί δεν τηρήσατε την υπογραφή σας, αυτό που συμφωνήσατε πέρσι; Γιατί δώσατε άλλοθι στον ESM να παγώσει τα μέτρα για το χρέος;
Τι λέει η συμφωνία του περσινού Αυγούστου, η συμφωνία σας; 30% στα ληξιπρόθεσμα: Δώστε λοιπόν 30% σε όσους περιμένουν να πάρουν τη σύνταξή τους 2 και 3 χρόνια. 300 εκατομμύρια είναι αυτό. Δώστε λύση στο δράμα τόσων συνταξιούχων.

40% τα δίνετε όπως θέλετε: Ωραία, δώστε τα χρήματα σε όποιον τα έχει περισσότερη ανάγκη.
Υπάρχουν 200 χιλιάδες παιδιά σε οικογένειες χωρίς εργαζόμενο, σε οικογένειες χωρίς εισόδημα. 500 ευρώ σε κάθε παιδί από αυτά, είναι λεφτά που θα πιάσουν τόπο.

Τέλος, οι οικογένειες που θα πάρουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης θα μπορούσαν να ενισχυθούν εκτάκτως με 300 εκατομμύρια ευρώ ώστε τα χρήματα να πάνε σε όσους έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.
Εσείς δίνετε χωρίς κανένα κριτήριο. 600 ευρώ σύνταξη και 20.000 ενοίκια θα το πάρει το επίδομα. 600 ευρώ σύνταξη και ο σύζυγος 3000 ευρώ σύνταξη θα το πάρει το επίδομα. 600 ευρώ σύνταξη και 2 εκατομμύρια περιουσία θα το πάρει το επίδομα.

Κατέθεσα με τον κ. Γρηγοράκο τροπολογία που κάνει αυτό που θα έπρεπε να κάνετε εσείς. Τροπολογία που είναι με τον λαό. Όχι με τον Σόιμπλε όπως η δική σας.
Δεχτείτε την για να στηρίξουμε τον λαό.
Δεχτείτε την αν θέλετε όντως να αντισταθείτε στον Σόιμπλε.
Δεχτείτε την για να δείξετε πως δεν θέλετε να κοροϊδεύετε τους συνταξιούχους.
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Δε θα συμμετάσχω στο κακόγουστο θέατρό σας αν δεν δεχτείτε να στηρίξουμε τον Ελληνικό λαό.
Η Ευρώπη της λιτότητας είναι πια η Ευρώπη που στηρίζετε και σας στηρίζει.
Η Ευρώπη του 3,5% είναι η δική σας Ευρώπη.
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι της συμπολίτευσης,
Ο δρόμος που διαλέξατε είναι αδιέξοδος.
Το ξέρουν οι συνταξιούχοι, το ξέρουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, το ξέρουν οι εργαζόμενοι, το ξέρουν οι άνεργοι.
Όταν το μάθετε και σεις, το μάθημα θα είναι ακριβό.