ΓΔ: 899,42 4,72 (0,53 %)

Τζίρος: 88,14 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2021η
Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021

ΓΔ: 899,42 4,72 (0,53 %)

Τζίρος: 88,14 εκατ. €   RT

N. Mηταράκης προς Σ. Σοϊλού: Υποχρέωση της Τουρκίας να αποτρέπει τις μεταναστευτικές ροές

«H γραμμή είναι σαφής. Προασπίζουμε τα εθνικά μας δίκαια με αποφασιστικότητα και η Τουρκία έχει μια μεγάλη ευκαιρία: να ακολουθήσει τη θετική ατζέντα συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις της που της προσφέρει η Ευρώπη για αντάλλαγμα μια καλύτερη σχέση με την Ε.Ε.»

Υποχρέωση της Τουρκίας να αποτρέπει τις μεταναστευτικές ροές
Φωτογραφία αρχείου

Απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού έδωσε μέσω του ΣΚΑΪ ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, αφενός επισημαίνοντας το σεβασμό της Ελλάδας στο διεθνές δίκαιο, αφετέρου υπενθυμίζοντας ότι αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας να αποτρέπει τις μεταναστευτικές ροές βάσει και της ευρωτουρκικής συμφωνίας. 

«Ξεκάθαρα η χώρα μας φυλάει τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της, αλλά το κάνει αλλά με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία είναι μια οργανωμένη χώρα, έχει υποχρέωση να αποτρέπει τις παράτυπες εξόδους από τα σύνορά της. Κι αφού η Τουρκία έχει την ικανότητα με το λιμενικό της να παρακολουθεί τη θαλάσσια ζώνη όντας ασφαλής χώρα δεν επιτρέπεται από την κοινή δήλωση του 2016 (για το μεταναστευτικό) να έχουμε αφίξεις στη χώρα μας», επισήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Εμείς από εκεί και πέρα, όπως αποδείξαμε και το Φεβρουάριο του 2020, αλλά και πρόσφατα στη Λέσβο, έχουμε την ικανότητα, τα μέσα, αλλά κυρίως τους ανθρώπους στη θάλασσα, εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, έτοιμοι να προστατέψουν τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και το κάνουμε, έχουμε πολύ λίγες (μεταναστευτικές) ροές πολύ μεγάλη αποσυμφόρηση», τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Επιπροσθέτως υπογραμμίζει ότι «η γραμμή είναι σαφής. Προασπίζουμε τα εθνικά μας δίκαια με αποφασιστικότητα και η Τουρκία έχει μια μεγάλη ευκαιρία: να ακολουθήσει τη θετική ατζέντα συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις της που της προσφέρει η Ευρώπη για αντάλλαγμα μια καλύτερη σχέση με την Ευρώπη, και ο Νίκος Δένδιας το επανέλαβε αυτό στις κοινές δηλώσεις με τον κ. Τσαβούσογλου». 

«Είναι η ευκαιρία για την Τουρκία, από εκεί και πέρα όμως υπάρχει και η αρνητική ατζέντα, υπάρχουν επικείμενες κυρώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία επαναλάβει πράξεις επιθετικότητας όπως έκανε πέρυσι. Ο διάλογος είναι συγκεκριμένος, υπάρχουν συγκεκριμένες διαφωνίες και αν δεν καταφέρουμε να συνεννοηθούμε υπάρχει δυνατότητα προσφυγής στη διεθνή δικαιοσύνη. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Τουρκία πάνω σε συγκεκριμένες βάσεις», καταλήγει ο υπουργός Μετανάστευσης.

 Υπενθυμίζεται ότι χτες σε μια σειρά από πρωτοφανείς κατηγορίες κατά της Ελλάδας για το μεταναστευτικό προχώρησε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, ρίχνοντας ταυτόχρονα τα βέλη του και προς την ΕΕ, για την οποία υποστηρίζει ότι «κακομαθαίνει» την ελληνική πλευρά.

Με ανάρτησή του στο twitter, o υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας προέβη στον πρωτοφανή ισχυρισμό ότι η Ελλάδα προχωρά σε «σφαγή μεταναστών υπό το βλέμμα της Ευρώπης». 

Αναλυτικά στο μήνυμά του ο Σουλεϊμάν Σοϊλού αναφέρει τα εξής:

«Ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας επιδιώκουν να κάψουν ανθρώπους, ρίχνοντας βενζίνη σε αυτούς, κάτι που υποδηλώνει σφαγή υπό το βλέμμα της Ευρώπης. Η Ευρώπη θα γραφτεί στην ιστορία ως ηθικός αυτουργός αυτού του κακού αφού συνεχίζει να κακομαθαίνει την Ευρώπη και να σιωπά».