Απελαύνονται 12 ρώσοι διπλωμάτες από την Ελλάδα - Απειλές από τη ρωσική πρεσβεία

Απελαύνονται 12 ρώσοι διπλωμάτες από την Ελλάδα - Απειλές από τη ρωσική πρεσβεία

Personae non gratae κηρυχθήκαν από τις ελληνικές αρχές 12 μέλη των Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που είναι διαπιστευμένα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ οι ανωτέρω κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για της Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963.

Ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα τον Ρώσο Πρέσβη σχετικά με την απόφαση αυτή.

Από την πλευρά της η Ρωσική πρεσβεία σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για συνέπειες που θα έχει η Ελλάδα μετά από αυτή την απόφαση ενώ όπως αναφέρει ο Ρώσος πρέσβης εξέφρασε την κατηγορηματική διαμαρτυρία για αυτό το αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό βήμα που έχει στόχο την ακόμη χειρότερη καταστροφή του συνόλου των διμερών σχέσεων».

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες 48 ώρες σχεδόν 190 Ρώσοι διπλωμάτες ανακοινώθηκε ότι πρόκειται να απελαθούν από ευρωπαϊκές χώρες τις εν μέσω της οργής που έχουν προκαλέσει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οι φρικτές εικόνες από τη Μπούκα.

Σε αρκετές από τις περιπτώσεις η Μόσχα έχει δηλώσει πως θα «ανταποδώσει» στις απελάσεις αυτές, ωστόσο η εικόνα που φαίνεται να σχηματίζεται είναι ότι μετά τις οικονομικές κυρώσεις η Ευρώπη περνά και σε διπλωματικά αντίμετρα κατά της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, μόνο χτες, και σύμφωνα με το Reuters, η Πορτογαλία ανακοίνωσε ότι θα απελάσει 10 μέλη της ρωσικής πρεσβείας στη Λισαβόνα, η Ρουμανία 10 Ρώσους διπλωμάτες, η Ισπανία 25 «περίπου» άτομα από το διπλωματικό και λοιπό προσωπικό της ρωσικής πρεσβείας στη Μαδρίτη, η Σουηδία 3 Ρώσους διπλωμάτες, η Δανία 15, η Ιταλία 30 ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση κήρυξε 19 Ρώσους διπλωμάτες personae non gratae για «συμμετοχή σε δραστηριότητες αντίθετες με το διπλωματικό τους καθεστώς» και τους διέταξε να εγκαταλείψουν το Βέλγιο. Συνολικά πρόκειται 112 πρόσωπα, μέσα σε μια ημέρα.