Υπερπτήσεις τουρκικών F-16 στο Αγαθονήσι μετά την επίσκεψη Σακελλαροπούλου

Υπερπτήσεις τουρκικών F-16 στο Αγαθονήσι μετά την επίσκεψη Σακελλαροπούλου

Υπερπτήσεις στο Αγαθονήσι πραγματοποίησε ζεύγος τουρκικών G-16 το πρωί της Τρίτης μία ημέρα μετά την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο συγκεκριμένο νησί. 

Τα τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι στις 10:44 π.μ., ενώ νωρίτερα το ίδιο ζεύγος αεροσκαφών πραγματοποίησε υπερπτήση στο Φαρμακονήσι. Και στις δύο περιπτώσεις, τα τουρκικά F-16 πέταξαν στα 24.000 πόδια.

Σημειώνεται πως οι σημερινές υπερπτήσεις πραγματοποιήθηκαν μια μέρα μετά την ικανοποίηση που εξέφρασε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εγια την τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ θεωρούν πως η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο συμμαχικές χώρες στο ΝΑΤΟ που έχουν κοινό συμφέρον να διατηρούν ανοιχτό τον διάλογο για τη συνεργασία και την ειρηνική επίλυση των διαφορών τους, αλλά και τα δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων που έκαναν λόγο επίσκεψη της ΠτΔ Αικατερίνης Σακελλαροπούλου σε «τουρκικό έδαφος», αναφερόμενα στο Αγαθονήσι.

Τα τουρκικά ΜΜΕ χαρακτήρισαν προκλητική την επίσκεψη της Πρόεδρου της Δημοκρατίας στο νησί, για το οποίο υποστηρίζουν ότι βρίσκεται «υπό ελληνική κατοχή» καθώς «ανήκει στην περιφέρεια Αϊδινίου της Τουρκίας». Χαρακτηριστικό είναι ότι η Yeni Safak σημείωνε πως «η Ελλάδα έβαλε την υπογραφή της σε μια νέα πρόκληση στο Αιγαίο».

Η Hurriyet τιτλοφόρησε το σχετικό άρθρο της «Μεγάλη πρόκληση από την Ελληνίδα Πρόεδρο!», αναφέροντας ότι «το νησί βρίσκεται υπό κατοχή της Ελλάδας για 16 χρόνια και εξυπηρετεί εκατοντάδες ένοπλους Έλληνες».

Το δημοσίευμα της Yeni Safak αναφέρεται στη Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά και του Παρισιού με τις οποίες διευθετήθηκαν εδαφικές διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και αναγνωρίζουν πως το Αγαθονήσι βρίσκεται εκτός δικαιοδοσίας της Τουρκίας.  «Η Ελλάδα έχει αναπτύξει εκατοντάδες στρατιώτες στο νησί» γράφει επίσης.