Υπ.Υγείας: Καταργείται το ΚΕΕΛΠΝΟ - Δημιουργούνται ελεγχόμενοι χώροι χρήσης ναρκωτικών

Υπ.Υγείας: Καταργείται το ΚΕΕΛΠΝΟ - Δημιουργούνται ελεγχόμενοι χώροι χρήσης ναρκωτικών

Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλή το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το υπουργείο υγείας, βάσει του οποίου μεταφέρονται οι υπηρεσίες του ΚΕΕΛΠΝΟ στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και δημιουργούνται χώροι εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών.

Συγκεκριμένα με το εν λόγω νομοσχέδιο, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις» το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων θα αντικατασταθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ενώ παράλληλα υπάρχει πρόβλεψη για δυνατότητα λειτουργίας Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης από εγκεκριμένους οργανισμούς ή φορείς για την υλοποίηση δράσεων κατά των ναρκωτικών.

Επίσης, αναμορφώνεται το νομοθετικό πλαίσιο των ιδιωτικών κλινικών. Αυξάνεται σε 20 ευρώ από 17,61 ευρώ ανά κλίνη το παράβολο του Δημοσίου για την άδεια ίδρυσης ιδιωτικής κλινικής, ενώ σε περίπτωση τροποποίησης της άδειας κατατίθεται παράβολο ύψους 1000 ευρώ.

Επιβάλλονται πρόστιμα στους παραβάτες των διατάξεων σχετικά με τη λειτουργία ιδιωτικών κλινικών από 15.000 έως 70.000 ευρώ (σήμερα είναι έως 60.000 ευρώ), ενώ συστήνονται και τα Μητρώα Ασθενών.

Χορηγείται το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας 150 ευρώ και στο προσωπικό των ΤΟΜΥ. Διαγράφονται τα χρέη νοσοκομείων προς τον ΕΟΠΥΥ για τα έτη 2015,2016 και 2017 και το αντίστροφο κ.α.