Υπ. Παιδείας: Άρση της μάσκας σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές - Εξαιρούνται οι εξετάσεις

Υπ. Παιδείας: Άρση της μάσκας σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές - Εξαιρούνται οι εξετάσεις

Την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από 1η Ιουνίου σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές, ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, αποδεχόμενο τη σχετική εισήγηση της εθνικής επιτροπής των ειδικών για τα μέτρα κατά του κορονοϊού, παροτρύνοντας παράλληλα τους γονείς μαθητών 5 ετών και άνω να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, αξιοποιώντας «το ισχυρό αυτό όπλο της επιστήμης».

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «ανακοινώνει την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε σχολεία, IEK, Πανεπιστήμια και κάθε εκπαιδευτική δομή, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, από την Τετάρτη 1η Ιουνίου 2022».

Σύμφωνα με το Υπουργείο, εξαιρείται η παρουσία σε πάσης φύσεως εξετάσεις (ενδοσχολικές/προαγωγικές, Πανελλήνιες, πανεπιστημιακές, ξένων γλωσσών κτλ.): τόσο οι υποψήφιοι όσο και οι επιβλέποντες υποχρεούνται στη χρήση μάσκας εντός της αίθουσας διενέργειας των εξετάσεων.

«Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους γονείς μαθητών 5 ετών και άνω να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, να αξιοποιήσουν το ισχυρό αυτό όπλο της επιστήμης απέναντι στην COVID-19», αναφέρει εν συνεχεία και εύχεται καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους εξετάσεων, ευχαριστώντας παράλληλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας «για την εξαιρετική συνεργασία».

Νωρίτερα, έγινε γνωστό αίρεται από 1η Ιουνίου η υποχρεωτικότητα της μάσκας στην εκπαίδευση για μαθητές και φοιτητές καθώς και καθηγητές σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ παραμένει υποχρεωτική μόνο κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση. Επίσης αποφασίστηκε να συνεχιστούν τα τεστ για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, ένα κάθε εβδομάδα.

Σε σημερινή συνεδρίαση της η Επιτροπή των Ειδικών έκρινε ότι δεν απαιτείται να συνεχιστεί το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης στα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς, ούτως η άλλως η τρέχουσα εβδομάδα είναι η τελευταία της σχολικής περιόδου και από τις 3 Ιουνίου ξεκινάει η εξεταστική περίοδος.

Παράλληλα, αν και τα δημοτικά θα σταματήσουν περίπου 15 Ιουνίου, κρίνεται πως δεν απαιτείται πια η υποχρεωτική χρήση της μάσκας.

Την περασμένη εβδομάδα, αναφερόμενος στις μάσκες στα σχολεία, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είπε πως βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με την κα Κεραμέως και πως θα υπάρξει πρωτόκολλο ασφαλείας και για τις πανελλαδικές εξετάσεις όχι τόσο για επιδημιολογικούς λόγους όσο για το να μην ασθενήσουν άτομα-υποψήφιοι τις ημέρες που δίνουν εξετάσεις.

Ο κ. Πλεύρης, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση, και, σύμφωνα με τους επιδημιολογικούς δείκτες, αυτό δεν μπορεί να ανατραπεί. Υπογράμμισε πως δεν μιλάμε για κατάργηση των μέτρων αλλά για αναστολή, καθώς έχουμε μπροστά μας το φθινόπωρο.

Καταργείται από 1η Ιουνίου η μάσκα και στα καταστήματα

Υπενθυμίζεται πως αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους από 1η Ιουνίου, μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου, με εξαίρεση τα νοσοκομεία, τα γηροκομεία και τα μέσα μαζικής μεταφορά, όπου δεν υπάρχει αριθμημένη θέση, ενώ σε αεροπλάνα, αεροδρόμια, τρένα, υπεραστικές συγκοινωνίες δεν απαιτείται μάσκα ούτε για τους επιβάτες ούτε για τους εργαζόμενους. Τα παραπάνω ανακοίνωσε προ ημερών ο Υπουργός Υγείας.

Κατάργηση της υποχρέωσης σημαίνει ότι δεν υπάρχει διοικητικό πρόστιμο όμως παραμένει σύσταση για τους ευπαθείς να συνεχίσουν να την χρησιμοποιούν εκεί που κρίνουν ότι πρέπει να την χρησιμοποιούμε, ανέφερε ο αρμόδιος Υπουργός.