7ος χρόνος, ημέρα 2150η
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

Τζέικ Σάλιβαν: Θα υπάρξει ασφαλής διέλευση για τους Αμερικανούς από το Αφγανιστάν

Τζέικ Σάλιβαν: Θα υπάρξει ασφαλής διέλευση για τους Αμερικανούς από το Αφγανιστάν
AP Photo/Susan Walsh

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένει ότι οι Ταλιμπάν θα συνεχίσουν να επιτρέπουν την ασφαλή διέλευση για τους Αμερικανούς και για άλλους ώστε να φύγουν από το Αφγανιστάν μετά την ολοκλήρωση της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με έναν ανώτερο αξιωματούχο.

«Οι Ταλιμπάν έχουν επικοινωνήσει και κατ΄ιδίαν και δημοσίως ότι θα επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Μπάιντεν, ο Τζέικ Σάλιβαν, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS που θα μεταδοθεί σήμερα.

Σημειώνεται ότι οι αμερικανικές δυνάμεις αναμένεται να ολοκληρώσουν την επιχείρηση απομάκρυνσης ανθρώπων από το αεροδρόμιο της Καμπούλ πριν από την Τρίτη, τελευταία ημέρα που όρισε ο πρόεδρος Μπάιντεν για την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Η προσπάθεια αυτή δυσχεραίνεται από την απειλή περισσότερων επιθέσεων μετά την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας της Πέμπτης από την οποία σκοτώθηκαν πολλές δεκάδες Αφγανοί και 13 αμερικανοί στρατιώτες.

«Μετά την 31η Αυγούστου θα διασφαλίσουμε ότι υπάρχει ασφαλής διέλευση για κάθε αμερικανό πολίτη, κάθε νομίμως μόνιμο κάτοικο», όπως είπε ο Σάλιβαν, σύμφωνα με αντίγραφο της συνέντευξής του, η οποία θα προβληθεί στην εκπομπή του CBS "Face the Nation".

Αυτό προϋποθέτει κάποιας μορφής συνεχή συνεργασία ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στους Ταλιμπάν, που έχουν σήμερα τον έλεγχο της χώρας, την οποία κυβερνούσαν από το 1996 ως το 2001, όταν ανατράπηκαν από τις ΗΠΑ ως αντίποινα για την παροχή ασφαλούς καταφυγίου σε τρομοκράτες της αλ Κάιντα, οι οποίοι είχαν σχεδιάσει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Το τωρινό σχέδιό μας είναι να μην έχουμε συνεχή διπλωματική παρουσία στο Αφγανιστάν από την 1η Σεπτεμβρίου», τόνισε ο Σάλιβαν.

«Θα πραγματοποιήσουμε περισσότερα πλήγματα κατά του ISIS-K»

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, περισσότερα πλήγματα και "άλλες επιχειρήσεις" εξετάζονται ως αντίποινα για την επίθεση της Πέμπτης, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το αφγανικό παράρτημα του Ισλαμικού Κράτους, το ISIS-K, και ήταν η πιο πολύνεκρη για τα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν την τελευταία δεκαετία.

«Ο Πρόεδρος [Τζο Μπάιντεν] δεν σκοπεύει να ξεκινήσει νέο πόλεμο στο Αφγανιστάν», ανέφερε ωστόσο.

«Τούτου λεχθέντος, θα μιλήσει επίσης με τους διοικητές του για οτιδήποτε χρειάζονται για να προσελκύσουν τους ανθρώπους που επιτέθηκαν στα στρατεύματά μας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και να βεβαιωθούν ότι υποβαθμίζουμε και εξασθενίζουμε την ομάδα, Κ, που πραγματοποίησε αυτήν την επίθεση.

«Οπότε ναι, θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα επιτόπια (απομακρυσμένα) χτυπήματα όπως κάναμε το Σαββατοκύριακο εναντίον των διευκολυντών και συνωμοτών του Isis-K. Και ναι, θα σκεφτούμε κι άλλες επιχειρήσεις».

Τέλος ο Σάλιβαν είπε επίσης ότι «παρακολουθούν πολύ στενά» την πιθανή απειλή επιθέσεων στις ΗΠΑ: «Αυτό που έχουν αξιολογήσει οι υπηρεσίες πληροφοριών μέχρι σήμερα είναι ότι οι σχετικές τρομοκρατικές ομάδες στο Αφγανιστάν δεν διαθέτουν προηγμένες εξωτερικές δυνατότητες σχεδίασης - αλλά, ενδεχομένως θα μπορούσαν να αναπτύξουν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ