7ος χρόνος, ημέρα 2149η
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

Τζανάκης: Οι λόγοι που θα μειωθούν τα κρούσματα στα μέσα Σεπτεμβρίου

Τζανάκης: Οι λόγοι που θα μειωθούν τα κρούσματα στα μέσα Σεπτεμβρίου

Στην εκτίμηση ότι τα κρούσματα θα αρχίσουν να μειώνονται από τα μέσα του Σεπτέμβρη εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης εξηγώντας ότι αυτό θα οφείλεται στην πιο δομημένη κινητικότητα του μήνα αλλά και των αυξημένων τεστ.

Ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. υποστήριξε ότι στην κορύφωση του προηγούμενου κύματος της πανδημίας οι διασωληνωμένοι ασθενείς ξεπέρασαν τους 800, ενώ τώρα ανέρχονται σε 333καθώς όπως είπε αυτό οφείλεται στους εμβολιασμούς αλλά και στο γεγονός ότι η μετάλλαξη Δ χτυπά κυρίως νεότερες ηλικίες.

Για τους πλήρως εμβολισμένους νοσηλευόμενους, τόνισε ότι αποτελούν το 10-15% του συνολικού αριθμού και από αυτούς το 99% είναι ηλικίας άνω των 80 ετών ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες που λαμβάνουν ανοσοτροποποιητικά φάρμακα, λόγω άλλων παθήσεων.

Σχετικά με την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ο κ. Τσανάκης δήλωσε ότι μετά τις ευπαθείς ομάδες πρέπει να ακολουθήσουν οι ηλικιωμένοι και οι υγειονομικοί που βρίσκονται συνεχώς μέσα στον κίνδυνο.

Όπως τόνισε ο καθηγητής, ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης κατά 5 φορές ενώ προστατεύει σε πολύ μεγάλο ποσοστό, -το όποιο από την ηλικία των 50 και κάτω φτάνει ακόμα και το 99%, από τη βαριά νόσηση που θα χρειαστεί νοσηλεία.

Επεσήμανε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του κορονοϊού όπως η ίνωση των πνευμόνων, που ειδικά για τους αθλητές είναι πολύ επικίνδυνη και μπορεί να τερματίσει την καριέρα τους. Προειδοποίησε μάλιστα, ότι αθλητές που δεν εμβολιάζονται διακυβεύουν το μέλλον τους.