Τζ. Τριντό: Το Ιράν να στείλει για ανάλυση τα μαύρα κουτιά του Boeing στη Γαλλία

Τζ. Τριντό: Το Ιράν να στείλει για ανάλυση τα μαύρα κουτιά του Boeing στη Γαλλία

Να στείλει για ανάλυση στη Γαλλία τα μαύρα κουτιά από το επιβατικό αεροσκάφος, που καταρρίφθηκε από δύο ιρανικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους, προέτρεψε σήμερα την Τεχεράνη ο Καναδός πρωθυπουργός Τζαστίν Τριντό, συμπληρώνοντας πως οι σοροί των Καναδών που επέβαιναν στο μοιραίο Boeing πρόκειται σύντομα να επιστρέψουν στη χώρα.

«Μόλις λίγες χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, διαθέτουν εργαστήρια ικανά για να το κάνουν αυτό», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Οτάβα, ο Τριντό, προσθέτοντας ότι «Θα ήταν το σωστό μέρος να στείλουν τα μαύρα κουτιά και να λάβουμε γρήγορα τις σωστές πληροφορίες και γι αυτό ενθαρρύνουμε τις ιρανικές αρχές να συμφωνήσουν να το πράξουν».

Το ουκρανικό Boeing 737 καταρρίφθηκε κατά λάθος, όπως παραδέχθηκε η Τεχεράνη, από 2 αντιαεροπορικούς πυραύλους κοντά στην ιρανική πρωτεύουσα στις 8 Ιανουαρίου, σκοτώνοντας και τους 176 επιβαίνοντες, ανάμεσά τους και 57 Καναδούς. Επιπλέον, 29 ακόμη θύματα ήταν μόνιμοι κάτοικοι Καναδά, δήλωσε ο Πρωθυπουργός του Καναδά, σύμφωνα με το πρακτορείο AFP. 

«Τα μαύρα κουτιά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και είναι εξαιρετικά σημαντικό (…) να εξεταστούν το ταχύτερο δυνατό», ανέφερε ο Τριντό, υπογραμμίζοντας ότι το «Ιράν δεν διαθέτει το επίπεδο της τεχνικής εμπειρίας και κυρίως τον απαραίτητο εξοπλισμό να τα αναλύσει γρήγορα».

Παράλληλα, ανέφερε πως «Οι Γάλλοι βεβαίως προσφέρθηκαν να κάνουν την ανάλυση, η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων Καναδών εμπειρογνωμόνων, θα μπορούσε να είναι παρούσα σε αυτή τη διαδικασία».

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Βαντίμ Πριστάικο δήλωσε πως η Τεχεράνη είναι έτοιμη να στείλει στο Κίεβο τα μαύρα κουτιά του ουκρανικού Boeing. «Η κοινή ομάδα ερευνών αποτελούμενη από Ιρανούς, Καναδούς και εμάς, θα έχει πρόσβαση επιτόπου στα μαύρα κουτιά. Μετά από αυτό, η ιρανική πλευρά είναι έτοιμη να τα μεταφέρει ξεχωριστά στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ είχε μια σπάνια κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Καναδό ομόλογό του Φρανσουά Φιλίπ Σαμπάν σήμερα στο Μουσκάτ του Ομάν, με τις δύο χώρες να μην έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 2012.

Με μια ανακοίνωσή του το καναδικό ΥΠΕΞ τόνισε πως ο Ζαρίφ συμφώνησε στην ανάγκη για μια «διαφανή ανάλυση των δεδομένων του μαύρου κουτιού» και πως οι δύο υπουργοί «συζήτησαν το καθήκον που έχει το Ιράν προς τις οικογένειες των θυμάτων, συμπεριλαμβανομένης της καταβολής αποζημιώσεων».

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας με tweet του μετά τη συνάντηση τόνισε πως οι εμπειρογνώμονες των δύο χωρών θα συνεχίσουν να ανταλλάζουν πληροφορίες, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν θα πρέπει να «πολιτοκοποιείται» το τραγικό συμβάν και πως όλοι θα πρέπει να εστιάσουν στις οικογένειες των θυμάτων.

Ο Τριντό από την Οτάβα εξάλλου ανακοίνωσε πως η κυβέρνησή του θα καταβάλει 25.000 καναδικά δολάρια (περίπου 17.000 ευρώ) σε άμεση βοήθεια στις οικογένειες των θυμάτων, προσθέτοντας πως ο Καναδάς αναμένει από το Ιράν να καταβάλλει τις απαιτούμενες αποζημιώσεις.

Τέλος ανέφερε πως περίπου 20 οικογένειες Καναδών θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας έχουν ζητήσει την επιστροφή των σορών των αγαπημένων τους προσώπων και πως αναμένεται οι πρώτοι σοροί να φτάσουν στην χώρα τις επόμενες μέρες.