Τσίπρας: Δάση, περιουσίες, αγροτικές εκτάσεις, ζώα και... ανθρώπινες ζωές στη στάχτη

Τσίπρας: Δάση, περιουσίες, αγροτικές εκτάσεις, ζώα και... ανθρώπινες ζωές στη στάχτη

Επίθεση στην Κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εξαπολύει με αφορμή τις πυρκαγιές ο Αλέξης Τσίπρα κάνοντας λόγο για εκατομμύρια πολίτες που ζουν μέσα στο φόβο αλλά και για «Δάση, περιουσίες, σπίτια, αγροτικές εκτάσεις, ζώα και ανθρώπινες ζωές στη στάχτη».

Θέτοντας θέμα ασφάλειας των πολιτών, όπως και ο πρώην διευθυντής του γραφείου Τύπου του όταν ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός, επικρίνει το επιτελικό κράτος και σε ανάρτησή του στο facebook σημειώνει πως «Αυτή είναι η συνέπεια λόγων και έργων που τον χαρακτηρίζει. Αντί για έργα, λόγια και ημερήσια δελτία προπαγάνδας».

Μάλιστα επιχειρώντας ειρωνική προσέγγιση του θέματος και σε μια προσπάθεια να στηλιτεύσει το επιτελικό κράτος σημειώνει ότι «το σχέδιο του επιτελικού κράτους εφαρμόζεται πάντα απρόσκοπτα: Η φωτιά θα σταματήσει όταν φτάσει στη θάλασσα».

Έχοντας επιχειρήσει το προηγούμενο διάστημα να διατηρήσει μια προσέγγιση που απέχει από τις ακραίες εκφράσεις και παρεμβάσεις συνεργατών του και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρίνει εκ νέου την κυβέρνηση.

Στην προσπάθειά του όμως να δημιουργήσει εντυπώσεις προκαλεί και ανασύρει μνήμες του παρελθόντος. Η δε αναφορά του σε ανθρώπινες ζωές στη στάχτη προκαλεί και ερωτήματα, τη στιγμή κατά την οποία δεν υπήρξαν νεκροί αφού η κυβέρνηση και το επιτελικό κράτος το οποίο επικρίνει μέσα από το μέτρο των εκκενώσεων και την κατά Τζανακόπουλο και Σκουρλέτη «κατάχρηση του 112 προστάτευσαν τις ζωές των πολιτών θέτοντας ακριβώς αυτή την βασική παράμετρο ως πρώτη προτεραιότητα.

Κάτι που σημειωτέον γίνεται αυτές τις ώρες και στις μεγάλες πυρκαγιές που πλήττουν τη Νότια Ευρώπη, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία, όπου εκκενώνοντας ολόκληρες περιοχές και μετακινούνται χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της απώλειας ζωών. Κάτι που και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι δεδομένο όπως αποδεικνύεται.

Βέβαια, ενδέχεται να επιχειρείται μια πιο γενική περιγραφή ως προς τις ανθρώπινες ζωές στη στάχτη αν και με τον τρόπο αυτό επανέρχονται μνήμες της φονικής τραγωδίας στο Μάτι όπου σημειωτέον η καταστροφική πυρκαγιά σταμάτησε στη θάλασσα οδηγώντας στο θάνατο 102 συνανθρώπους.