Τσελέντης: Κατά 99,9% ήταν ο κύριος σεισμός

Τσελέντης: Κατά 99,9% ήταν ο κύριος σεισμός

Μεγάλη φαίνεται πως θα είναι η μετασεισμική δραστηριότητα στο Ηράκλειο που μπορεί να φτάσει και τα 5 Ρίχτερ σύμφωνα με τον σεισμολόγο και Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη, ενώ όπως τόνισε κατά 99,9% ήταν ο κύριος σεισμός. Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΙ το ρήγμα στο οποίο έγινε ο σεισμός είναι του Θραψανού και Καστελλίου και ως ρήγμα δεν μπορεί να δώσει σεισμική δραστηριότητα μεγαλύτερη των 6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.

Επισήμανε πως το κακό ήταν το μικρό εστιακό βάθος και πως από τον Ιούνιο στην ευρύτερη περιοχή καταγράφεται πλούσια σεισμική δραστηριότητα.

Σε ότι έχει να κάνει με τον φόβο και πρόσθετων καταρρεύσεων από ενδεχόμενους μετασεισμούς πρόσθεσε πως για έναν ήδη βεβαρυμμένο δομικό ιστό, τα πράγματα δεν είναι καλά.

Ερωτηθείς για το εάν το παραπάνω συνεπάγεται κίνδυνο κατάρρευσης ακόμη και για νεότερα κτίσματα, ο καθηγητής συνόψισε πως ένα σπίτι που δείχνει καινούριο μπορεί να έχει κάποιο βαθμό αστοχίας και για αυτό το καλύτερο θα ήταν να γίνουν έλεγχοι από μηχανικούς.