Τσεχία: Ο νικητής των εκλογών A. Babis θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας

Τσεχία: Ο νικητής των εκλογών A. Babis θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας

Το κόμμα ΑΝΟ του Andrej Babis, που ήταν ο νικητής των τσεχικών εκλογών, θα αποπειραθεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, αφού τα άλλα κόμματα απέρριψαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν μαζί του σ'' έναν κυβερνητικό συνασπισμό, δήλωσε σήμερα ο Babis αφού συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας.

Ο Μπάμπις δήλωσε πως ελπίζει ότι μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων θα έχει σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση και πως θέλει να αποφύγει μια κατάσταση στην οποία το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2018 δεν θα εγκριθεί στο κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένας προσωρινός προϋπολογισμός.

Το ANO κέρδισε αυτόν τον μήνα τις βουλευτικές εκλογές με μεγάλη διαφορά, όμως τα άλλα κόμματα αρνούνται να υποστηρίξουν μια κυβέρνηση η οποία περιλαμβάνει τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Babis, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτη.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Babis έκρυψε το 2008 ότι είναι ιδιοκτήτης ενός αγροκτήματος και ενός κέντρου συνεδρίων ώστε να μπορέσει να είναι υποψήφιος για μια επιδότηση 2 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Babis αρνείται οποιαδήποτε ενοχή και υποστηρίζει πως οι κατηγορίες σε βάρος του έχουν πολιτικά κίνητρα.

Αφού συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της Τσεχίας, ο Babis δήλωσε πως «λυπάται πολύ» που τα άλλα κόμματα δεν έδωσαν στο ANO μια ευκαιρία στις συνομιλίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ