Τσαβούσογλου: Η Φινλανδία έχει συμβιβαστική στάση αλλά η Σουηδία είναι προκλητική

Τσαβούσογλου: Η Φινλανδία έχει συμβιβαστική στάση αλλά η Σουηδία είναι προκλητική

«Η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να διακόψουν την υποστήριξη των κουρδικών τρομοκρατικών οργανώσεων, να δώσουν εγγυήσεις ασφαλείας και να άρουν την απαγόρευση εξαγωγών προς την Άγκυρα», διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη τύπου μετά την άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «οι συζητήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών Σουηδίας και Φινλανδίας είχαν θετικό πρόσημο» και ότι «η Τουρκία επαναλαμβάνει την υποστήριξη της πολιτικής των ανοικτών θυρών για το ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι η αλληλεγγύη είναι πολύ σημαντική».

«Οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας δεν είναι δυστυχώς εποικοδομητικές. Συνεχίζει να κάνει προκλητικές δηλώσεις», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου, ενώ υιοθέτησε έναν πιο διαλλακτικό τόνο έναντι της Φινλανδίας, για την οποία δήλωσε πως δείχνει «μεγάλο σεβασμό» για τις «ανησυχίες» της Άγκυρας.

«Όμως δεν βλέπουμε το ίδιο και από τη Σουηδία», επέμεινε.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την Παρασκευή την αντίθεσή του στην ένταξη αυτών των δύο χωρών, κατηγορώντας τις ότι χρησιμεύουν ως «πανδοχείο για τους τρομοκράτες του PKK», του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, αλλά και από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Διευκρίνισε μάλιστα, ότι δεν αντιτίθεται στην επέκταση του ΝΑΤΟ, αλλά στην ένταξη κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, χαρακτηρίζοντας προκλητικές τις δηλώσεις του Σουηδού πρωθυπουργού για τις εν λόγω οργανώσεις.

«Υποστηρίζουμε ανέκαθεν την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ. (...) Όμως το γεγονός ότι αυτές οι δύο χώρες είναι σε επαφή με τα μέλη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, το ότι η Σουηδία τους στέλνει όπλα και το ότι επιβάλλουν περιορισμούς στις εξαγωγές αμυντικού υλικού προς την Τουρκία, αντιβαίνουν στο πνεύμα της συμμαχίας», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου.

Κατά τη συνάντησή του με τους δύο υπουργούς, αυτοί οι τελευταίοι του έκαναν προτάσεις με στόχο να «απαντηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Ο Τσαβούσογλου διευκρίνισε πως περιμένει να δει «τις εγγυήσεις» που θα προταθούν από τις δύο χώρες.

«Πρέπει οπωσδήποτε να μπει ένα τέλος στην υποστήριξη των τρομοκρατικών οργανώσεων και να αρθούν οι περιορισμοί στις εξαγωγές προς την Τουρκία. Δεν το λέω για να κάνω παζάρι, αλλά επειδή αυτό σημαίνει να είναι κανείς σύμμαχος», επέμεινε.

Υπενθυμίζεται ότι η Φινλανδία επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και η Σουηδία αναμένεται ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμά της, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, όπως σημειώνει το Ρόιτερς, οι ανησυχίες της Τουρκίας μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο, καθώς οποιαδήποτε απόφαση για διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί ομόφωνη έγκριση και από τα 30 κράτη μέλη.

ΝΑΤΟ: Υπέρ της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας οι περισσότερες χώρες, μόνη παραφωνία η Τουρκία

Κατά το άτυπο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ το βράδυ του Σαββάτου, η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών τάχθηκε υπέρ της άμεσης ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, σύμφωνα με πληροφορίες.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν, υπήρξε «ανταγωνισμός» ποια χώρα θα επικυρώσει πιο γρήγορα τα σχετικά πρωτόκολλα προσχώρησης, υπονοώντας ότι το θετικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι προκαθορισμένο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μόνη παραφωνία η Τουρκία, η οποία αναφέρθηκε σε φερόμενες σχέσεις των δύο χωρών με «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

Σημειώνουν πως οι εν λόγω κατηγορίες απορρίφθηκαν από ενδιαφερόμενες χώρες, ενώ ορισμένοι σύμμαχοι επισήμαναν ότι ενώπιον μιας ιστορικής στιγμής όπου απαιτείται ενότητα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, δεν θα πρέπει να εμφανίζονται αποκλείσεις.

Η ελληνική θέση, όπως εκφράστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, είναι ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα ενισχύσει το μέτωπο των αρχών της Δημοκρατίας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αρχές και αξίες, οι οποίες οφείλει να πρεσβεύει το ΝΑΤΟ.

Νιινίστο: Είμαι μπερδεμένος από τις δηλώσεις Ερντογάν

«Μπερδεμένος» από τα σχόλια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο, ο οποίος σήμερα ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα καταθέσει επίσημο αίτημα για να ενταχθεί στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Για να είμαι ειλικρινής, είμαι λίγο μπερδεμένος, γιατί είχα μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Ερντογάν πριν από περίπου ένα μήνα. Και μάλιστα, μου είπε ο ίδιος, πριν να έχω τη δυνατότητα να το κάνω εγώ, ότι "υποβάλλετε αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και θα την αξιολογήσουμε ευνοϊκά"», τόνισε ο Νιινίστο.

«Τον ευχαρίστησα και χάρηκε πολύ που το έκανα. Οπότε, πρέπει να καταλάβετε ότι είμαι λίγο μπερδεμένος. Αυτό που ακούσαμε πριν δύο ημέρες ήταν διαφορετικό, ενώ χθες ξανακούσαμε ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή στην ένταξή μας, αλλά στη συνέχεια επέστρεψε στο «Όχι» ή στην ας πούμε αρνητική της στάση», υπογράμμισε.

«Νομίζω ότι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μια πολύ ξεκάθαρη απάντηση. Είμαι έτοιμος να έχω μια νέα συζήτηση με τον πρόεδρο Ερντογάν για τα προβλήματα που έθεσε», σχολίασε ο Φινλανδός πρόεδρος.