Toyota Aygo X: ένα μίνι crossover για την Ευρώπη

Toyota Aygo X: ένα μίνι crossover για την Ευρώπη

To ολοκαίνουργιο συμπαγές αστικό crossover Toyota Aygo X ρίχνει στη μάχη της κατηγορίας μίνι (Α-segment) η Toyota. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μοντέλο με πολύ μοντέρνα σχεδίαση και στιλιστικούς-χρωματικούς σχεδιασμούς που επιχειρούν να αγγίξουν συναισθηματικά τον υποψήφιο αγοραστή, που είναι επίσης εφοδιασμένο με σύγχρονη τεχνολογία, σε όλα τα επίπεδα.

Το ολοκαίνουργιο Toyota Aygo X είναι ένα crossover της κατηγορίας Α (μίνι), σχεδιασμένο και κατασκευασμένο στην Ευρώπη για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αστικής και περιαστικής ζωής στην Ευρώπη. Πρόκειται για το νεότερο compact μοντέλο στην γκάμα της Toyota, χτισμένο πάνω στην πλατφόρμα GA-B της νέας αρχιτεκτονικής της ιαπωνικής εταιρίας (Toyota Global New Architecture [TNGA]), που έκανε την εμφάνισή της για πρώτη φορά με το νέο Yaris --- το Ευρωπαϊκό Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2021 - και πιο πρόσφατα με το Yaris Cross. Ήρθε δε να πάρει τη θέση του δημοφιλέστατου Aygo, που πρωτοκυκλοφόρησε στην αγορά το 2005 και υπήρξε όχι μόνο το πιο προσιτό αυτοκίνητο της Toyota στην Ευρώπη, αλλά κατάφερε να προσελκύσει νέους πελάτες με τον νεανικό του χαρακτήρα.

Της παρουσίασης του Toyota Aygo X είχε προηγηθεί το εντυπωσιακό πρωτότυπο Aygo X Prologue που δημιουργήθηκε από το ευρωπαϊκό κέντρο σχεδίασης και εξέλιξης της ιαπωνικής εταιρίας (Toyota European Design and Development [ED2]) στη Νίκαια της Γαλλίας. Σημαντικό στοιχείο που καθορίζει το μοντέρνο του προφίλ αποτελεί η γκάμα των χρωμάτων στα οποία προσφέρεται, τα οποία φέρουν ονόματα μπαχαρικών!

Με μήκος 3.700 mm, το νέο Aygo X είναι 235 mm μακρύτερο από τον προκάτοχό του, αν και το μεταξόνιο είναι αυξημένο κατά μόλις 90 χιλιοστά. O μπροστινός πρόβολος είναι 72 mm μικρότερος από του Yaris, ενώ το μέγιστο μέγεθος τροχού έχει αυξηθεί στις 18''.

Ενώ σχεδιασμένο για τους πιο στενούς δρόμους της πόλης, το Aygo X είναι εξαιρετικά ευέλικτο, καθώς έχει έναν εξαιρετικά μικρό κύκλο στροφής μόλις 4,7 μέτρων - από τους μικρότερους στην κατηγορία. Το συνολικό πλάτος του αμαξώματος έχει αυξηθεί κατά 125 mm σε σύγκριση με το Aygo - στα 1.740 mm. Ως αποτέλεσμα, τα μπροστινά καθίσματα έχουν απομακρυνθεί κατά 20 mm το ένα από τ’ άλλο, αυξάνοντας τον χώρο των ώμων κατά 45 mm. Ο χώρος αποσκευών είναι επίσης κορυφαίος στην κατηγορία με 125 mm περισσότερο μήκος και αυξημένη κατά περισσότερα από 60 λίτρα χωρητικότητα σε σύγκριση με το απερχόμενο μοντέλο - στα 231 λίτρα. Το ύψος του οχήματος έχει αυξηθεί κατά 50 mm σε 1.510 mm, ενώ η απόσταση από το έδαφος έχει αυξηθεί κατά 11 mm.

Η Toyota υπόσχεται επίσης αναβαθμισμένα δυναμικά χαρακτηριστικά που θα εμπνέουν αυτοπεποίθηση στον οδηγό του Aygo X, είτε αυτός κινείται στην πόλη, είτε στην εθνική οδό. Οι μεγαλύτεροι τροχοί συνεργάζονται με τη δοκιμασμένη ανάρτηση TNGA, η οποία, σε συνδυασμό με τις μικρότερες γωνίες κλίσης στις στροφές, προσφέρουν άνεση στους επιβάτες και αυξημένες δυνατότητες ελέγχου του αυτοκίνητου από τον οδηγό.

Οι Ιάπωνες βεβαιώνουν επίσης ότι τα επίπεδα θορύβου στο εσωτερικό έχουν μειωθεί, καθώς έχει γίνει εκτεταμένη χρήση και βελτιστοποίηση ηχομονωτικών υλικών – κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να βελτιωθεί κατά 6% ο δείκτης άρθρωσης και να περιλαμβάνεται μεταξύ των κορυφαίων επιδόσεων στην κατηγορία.

Από την άλλη, ένα νέο μοντέλο της Toyota ήταν δύσκολο να μην είναι εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Οι επιβαίνοντες στο Aygo X θα μπορούν να παραμείνουν συνδεδεμένοι μέσω της εφαρμογής Toyota Smart Connect και MyT για smartphone.

Το Toyota Smart Connect επικεντρώνεται γύρω από μια μεγάλη οθόνη αφής 9 ιντσών υψηλής ευκρίνειας, προσφέροντας μια απρόσκοπτη εμπειρία χρήστη για smartphone. Με την εφαρμογή MyT, ο ιδιοκτήτης του Aygo X θα μπορεί να παρακολουθεί διάφορα στοιχεία για το όχημά του, όπως αναλυτικά στοιχεία οδήγησης, επίπεδα καυσίμου, διάφορες προειδοποιήσεις κλπ.

Το πιο πρόσφατο σύστημα πολυμέσων της Toyota προσφέρει επίσης πλοήγηση μέσω cloud για την παροχή ζωντανών πληροφοριών διαδρομής, ενώ νέες υπηρεσίες θα έρθουν να προστεθούν στις ήδη προσφερόμενες με την πάροδο του χρόνου, μέσω ενημερώσεων over-the-air. Έτσι νέο λογισμικό και συνδεδεμένες υπηρεσίες θα προωθούνται αυτόματα στο σύστημα. Το Toyota Smart Connect προσφέρει επίσης ενσύρματη και ασύρματη σύνδεση smartphone μέσω Android Auto και Apple CarPlay.

Το Aygo X κάνει επίσης ένα μεγάλο βήμα προόδου όσον αφορά την ασφάλεια, εισάγοντας το Toyota Safety Sense στάνταρ - για πρώτη φορά - σε ένα μοντέλο της κατηγορίας των μίνι. Το πλέον σύγχρονο Toyota Safety Sense χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό κάμερας και ραντάρ και προσφέρει το σύστημα Pre-Collision System (PCS) με ανίχνευση οχήματος, που λειτουργεί πλέον σε υψηλότερες ταχύτητες. Στο Aygo X κάνει το ντεμπούτο της η ανίχνευση πεζών ημέρα και νύχτα (Day and night Pedestrian Detection), η ανίχνευση ποδηλατών, η αποτροπή σύγκρουσης (Collision Mitigation Support), το ευφυές προσαρμοζόμενο cruise control, το Lane Trace Assist και το Emergency Steering Assist (υποβοήθηση ελιγμών εκτάκτου ανάγκης).

Το Aygo X κινείται από τον πολυβραβευμένο 1-λίτρου, 3-κύλινδρο κινητήρα 1KR-FE που έχει βελτιωθεί ώστε να πληροί τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ενώ προσφέρει υψηλά επίπεδα αξιοπιστίας και απόδοσης, με στοχευμένη κατανάλωση καυσίμου μόνο 4,7 λίτρα/100 χλμ. και 107 g/km CO2.

Σχεδιασμένο και κατασκευασμένο στην Ευρώπη για Ευρωπαίους πελάτες, το ολοκαίνουργιο Aygo X θα αρχίσει να διατίθεται στην αγορά το 2022.