7ος χρόνος, ημέρα 2147η
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

Τούρκοι αξιωματούχοι: Οι Ταλιμπάν ζήτησαν τουρκική βοήθεια για το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Τούρκοι αξιωματούχοι: Οι Ταλιμπάν ζήτησαν τουρκική βοήθεια για το αεροδρόμιο της Καμπούλ
APimages

Οι Ταλιμπάν έχουν ζητήσει από την Τουρκία τεχνική βοήθεια για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων, αλλά επιμένουν ότι και ο τουρκικός στρατός θα πρέπει να έχει αποσυρθεί πλήρως μέχρι την προθεσμία της 31ης Αυγούστου, ανέφεραν στο Reuters δύο Τούρκοι αξιωματούχοι.

Το υπό όρους αίτημα του ισλαμιστικού κινήματος, που επέστρεψε στην εξουσία στο Αφγανιστάν 20 χρόνια αφότου εκδιώχθηκε από την εισβολή των ΗΠΑ, αφήνει την Άγκυρα μπροστά σε μια δύσκολη απόφαση για το αν θα αποδεχθεί ένα επικίνδυνο έργο, είπε ένας αξιωματούχος.

Η Τουρκία μετείχε σε αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και εξακολουθεί να έχει εκατοντάδες στρατεύματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αποσύρει τις δυνάμεις της χωρίς καθυστέρηση.

Ωστόσο, η  κυβέρνηση Ερντογάν δηλώνει επί μήνες ότι θα μπορούσε να διατηρήσει μια παρουσία στο αεροδρόμιο αν της ζητηθεί. Αφού οι Ταλιμπάν έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Αφγανιστάν, η Τουρκία πρόσφερε τεχνική βοήθεια και βοήθεια ασφάλειας στο αεροδρόμιο.

«Οι Ταλιμπάν υπέβαλαν ένα αίτημα για τεχνική υποστήριξη στη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ», δήλωσε Τούρκος ανώτερος αξιωματούχος, προσθέτοντας ωστόσο ότι το αίτημα των Ταλιμπάν για αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατεύματων θα περιπλέξει κάθε πιθανή αποστολή.

«Η διασφάλιση της ασφάλειας των εργαζομένων χωρίς τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι μια επικίνδυνη δουλειά», είπε ο αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμος.

Οι συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για το θέμα βρίσκονται σε εξέλιξη και, εν τω μεταξύ, οι προετοιμασίες για την απόσυρση των στρατευμάτων έχουν ολοκληρωθεί, είπε.

Δεν είναι σαφές εάν η Άγκυρα θα συμφωνούσε να παράσχει τεχνική βοήθεια στην περίπτωση που τα στρατεύματά της δεν είναι εκεί για να παρέχουν ασφάλεια.

Ένας άλλος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί έως την 31η Αυγούστου, προθεσμία για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν και τον τερματισμό μιας 20ετούς στρατιωτική ανάμειξης στη χώρα.

Το να παραμείνει ανοιχτό το αεροδρόμιο μετά την παράδοση του ελέγχου από τις ξένες δυνάμεις είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για να παραμείνει το Αφγανιστάν συνδεδεμένο με τον κόσμο, αλλά και για τη διατήρηση των παροχής προμηθειών και των επιχειρήσεων βοήθειας.

«Θα είναι μια κρίσιμη σανίδα σωτηρίας για την ανθρωπιστική δράση στο Αφγανιστάν», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η Μέρι-Έλεν Μακ Γκόαρτρι, διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν.

«Καλές σχέσεις»

Η Άγκυρα έχει εξάρει τις μετριοπαθείς, όπως τις έχει χαρακτηρίσει, δηλώσεις των Ταλιμπάν από τότε που κατέλαβαν την Καμπούλ, και έχει πει ότι είναι ανοιχτή στη συνεργασία μαζί τους μόλις σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, δήλωσε την Τρίτη ότι η οργάνωση επιδιώκει καλές σχέσεις με την Άγκυρα.

«Θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, την τουρκική κυβέρνηση και τον μουσουλμανικό τουρκικό λαό. Όσον αφορά τις τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Αφγανιστάν, δεν τις χρειαζόμαστε στη χώρα μας και μόλις ολοκληρωθεί η εκκένωση θα προστατέψουμε μόνοι μας την ασφάλεια του αεροδρομίου», είπε ο Μουτζαχίντ.

Η Τουρκία είχε ευθύνη για την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ στο πλαίσιο της ανάπτυξης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και συμμετείχε στις επιχειρήσεις εκκένωσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι συντονίζονται με περιφερειακούς εταίρους, καθώς και με τους Ταλιμπάν, για τη μελλοντική λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ.

«Ένα λειτουργικό κράτος, μια λειτουργική οικονομία, μια κυβέρνηση που έχει ένα κάποιο είδος σχέσης με τον υπόλοιπο κόσμο, χρειάζεται ένα λειτουργικό εμπορικό αεροδρόμιο», δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

«Είμαστε σε συζητήσεις με τους Ταλιμπάν για αυτό ακριβώς το θέμα. Έχουν αφήσει να εννοηθεί σε εμάς ξεκάθαρα ότι επιδιώκουν να έχουν ένα λειτουργικό εμπορικό αεροδρόμιο».

Πηγή: Reuters