7ος χρόνος, ημέρα 2055η
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Τουρκικά αλιευτικά εντοπίστηκαν στην ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη της Γαύδου

Τουρκικά αλιευτικά εντοπίστηκαν στην ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη της Γαύδου
Φωτογραφία αρχείου

Τουρκικά αλιευτικά εντοπίστηκαν χθες στην ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη νότια της Γαύδου, σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου της «Καθημερινής». Πρόκειται για την πρώτη φορά που τουρκικά αλιευτικά φθάνουν τόσο δυτικά στα νότια της Κρήτης και μάλιστα εντός αιγιαλίτιδας ζώνης. Η αντίδραση των ελληνικών αρχών.

Την παραβίαση διαχειρίστηκε το Λιμενικό Σώμα παρά το γεγονός ότι τέθηκε σε επιφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό, αναφέρεται στην kathimerini.gr και επισημαίνεται ότι η τουρκική αυτή κίνηση πέρα από ευθεία παραβίαση των ελληνικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ, είναι επικίνδυνη για δύο λόγους.

- Πρώτον, διότι αποτελεί επίδειξη αρμοδιότητας σε μία περιοχή που η Ελλάδα έχει αδιαμφισβήτητη αρμοδιότητα.

- Πρόκειται για περιοχή που βρίσκεται εντός του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο ούτως ή άλλως η Αθήνα απορρίπτει.

Επιπλέον, σημειώνεται, «διότι η εμφάνιση των τουρκικών αλιευτικών εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης στη Γαύδο αποτελεί κίνηση αμφισβήτησης της δυνατότητας της Γαύδου να έχει δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες». 

Yπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες τουρκικά αλιευτικά επιτέθηκαν με πέτρες σε ιταλικά αλιευτικά στην ανατολική Μεσόγειο κοντά στην Κύπρο, ενώ το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι αλιείς για να αιτιολογήσουν την παρουσία τους κοντά στη Μύκονο, πέρυσι τον Ιούλιο.

Την ίδια περίοδο το Λιμενικό βρέθηκε σε επιφυλακή, καθώς 120 τουρκικά αλιευτικά είχαν συγκεντρωθεί στα Δαρδανέλια και έπλεαν προς το Λιβυκό πέλαγος, κινούμενα σε διεθνή ύδατα, πλησίον των ελληνικών υδάτων.