Τουρκία: Θα εξετάσουμε τα ευρήματα του Oruc Reis και αν χρειαστεί θα στείλουμε και γεωτρύπανο

Τουρκία: Θα εξετάσουμε τα ευρήματα του Oruc Reis και αν χρειαστεί θα στείλουμε και γεωτρύπανο

Σε νέο επίπεδο περνά η Άγκυρα τη κλιμάκωση της ρητορικής της σχετικά με τις παράνομες ενέργειες στην  Ανατολική Μεσόγειο, αφού με σημερινές δηλώσεις του ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, υποστήριξε ότι αφού εξεταστούν τα δεδομένα από τις σεισμικές έρευνες του Oruc Reis, η Τουρκία θα στείλει γεωτρύπανο στην περιοχή, αν κρίνει πως υπάρχουν πιθανότητες για ανεύρεση φυσικού αερίου. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet o Ντονμέζ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Συνεχίζουμε τις εργασίες μας στην ανατολική Μεσόγειο. Πρώτα βγάζουμε την ακτινογραφία της περιοχής και μετά κάνουμε γεωτρήσεις. Κάνουμε σεισμικές έρευνες σε περιοχές που βλέπουμε ροή αερίου. Έχουμε σεισμικές έρευνες σε δική μας περιοχή απέναντι από το Κας. Μετά την εξέταση των δεδομένων και αν βρούμε πιθανότητες τότε θα στείλουμε το πλωτο γεωτρύπανο μας να κάνουμε γεωτρήσεις».

Στο μεταξύ το Oruc Reis συνεχίζει τον πλου του εντός της περιοχής που όρισε με παράνομη Navtex η Άγκυρα και αφού χθες έφθασε πολύ κοντά στα 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Καστελόριζου.Σύμφωνα με πληροφορίες ισχυρές μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν τις κινήσεις του ερευνητικού σκάφους, ενώ οι επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες, με την παρουσίαση από την Άγκυρα του νέου χάρτη που κόβει το Αιγαίο στη μέση.

Συγκεκριμένα, η Άγκυρα είχε προχώρησε σε μια ακόμα κίνηση αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών δημοσιεύοντας  χάρτη με τον οποίο εμφανίζεται να διεκδικεί αρμοδιότητες «έρευνας και διάσωσης» σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα του Αιγαίου που φτάνει μέχρι και την Κρήτη.

«Είναι κίνηση παράνομη που δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής», απάντησε άμεσα το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με την τουρκική Navtex το σκάφος θα μπορούσε να βρεθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα ακόμη και σε απόσταση 6,5 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο.