Τουρκία: Αυξήθηκαν έως 100% οι τιμές αυτοκινήτων σε ένα μήνα - Πτώση 58% για τη λίρα

Τουρκία: Αυξήθηκαν έως 100% οι τιμές αυτοκινήτων σε ένα μήνα - Πτώση 58% για τη λίρα

Πέρα από κάθε έλεγχο κινδυνεύει να ξεφύγει η κατάσταση στην Τουρκία, με την τουρκική λίρα να διολισθαίνει καθημερινά πνίγοντας στην ακρίβεια νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η ισοτιμία με το δολάριο σημειώνει και σήμερα άνοδο της τάξης του 8% φτάνοντας στις 17,75 λίρες/δολάριο, σκορπώντας πανικό στην αγορά.

Χαρακτηριστικές είναι οι εξελίξεις στην αγορά αυτοκινήτου, οι οποίες πραγματικά δεν έχουν προηγούμενο. Η αύξηση των τιμών στην αγορά έχει ξεπεράσει το 50% σε ένα μόνο μήνα, μετά τις αυξήσεις της περασμένης εβδομάδας, ενώ σε ορισμένα μοντέλα που άλλαξαν κατηγορία φόρου, η αύξηση ξεπέρασε ακόμη και το 100%. Σήμερα στην Τουρκία υπάρχει μόνο ένα μοντέλο που κοστίζει λιγότερο από 300.000 τουρκικές λίρες.

Ιστορική η σημερινή ημέρα και για την ισοτιμία με το ευρώ. Στα μέσα Σεπτεμβρίου, ένα ευρώ ανταλλασσόταν με 10 τουρκικές λίρες. Ήταν η στιγμή που η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας άνοιξε, υπό τις οδηγίες του Ερντογάν, έναν κύκλο μείωσης των επιτοκίων που θα τα οδηγούσαν από το 19% τότε, στο 14% σήμερα. Στις συναλλαγές της Δευτέρας, η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το ευρώ, έφτασε για πρώτη φορά στην ιστορία στις 20 λίρες/ευρώ. Διπλασιάστηκε δηλαδή μέσα σε διάστημα τριών μηνών.  

Την Πρωτοχρονιά του 2021 μία λίρα ανταλλασσόταν έναντι 0,10706 ευρώ και σήμερα ανταλλάσσεται με 0,04985 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι έχει υποστεί πτώση 53,4%. Με άλλα λόγια, οτιδήποτε γίνεται εισαγωγή από χώρες με ευρώ, έχει αυξηθεί τη στιγμή που μπαίνει στην Τουρκία κατά 53%.

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση με το δολάριο. Στις αρχές του 2021 μία λίρα αντιστοιχούσε σε 0,13394 δολάρια και σήμερα αξίζει 0,05618 δολάρια, που σημαίνει πτώση 58,1%. Η υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος διευκολύνει το νέο οικονομικό πλάνο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που προβλέπει την ενίσχυση των εξαγωγών, ωστόσο η κατάσταση στην πραγματική οικονομία είναι πάρα πολύ δύσκολη.

Επιπλέον, ισχυρές πιέσεις δέχεται και η χρηματιστηριακή αγορά της Τουρκία, όπου έχουν ανασταλεί σήμερα - όπως και την Παρασκευή - δύο φορές οι συναλλαγές, όταν οι απώλειες έφτασαν αρχικά το 5% και στη συνέχεια το 7%, ενεργοποιώντας αντίστοιχα τα αυτόματα συστήματα ασφαλείας.