Τουρκία: 58 νεκροί, σχεδόν 900 τραυματίες εξαιτίας του σεισμού την Παρασκευή

Τουρκία: 58 νεκροί, σχεδόν 900 τραυματίες εξαιτίας του σεισμού την Παρασκευή

Στους 58 έχει αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών στη Σμύρνη από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την περιοχή την Παρασκευή, ανακοίνωσε την Κυριακή ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ο σεισμός στοίχισε τη ζωή σε 58 συμπατριώτες μας», είπε ο Ερντογάν, από τη Σαμψούντα της Μαύρης Θάλασσας. Πρόσθεσε ότι οι τραυματίες ανέρχονται σε 896. Οι εγκλωβισμένοι εκτιμώνται σε περίπου 120.

«Είμαστε αποφασισμένοι να θεραπεύσουμε τις πληγές των αδελφών μας στη Σμύρνη, οι οποίοι επλήγησαν από τον σεισμό», πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στο έβδομο τακτικό συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει παραγγείλει 3.000 σκηνές για 20.000 άτομα, ενώ οι προσπάθειες διάσωσης των εγκλωβισμένων συνεχίζονται με τους διασώστες να δίνουν μάχη με το χρόνο.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης υπόψιν στα κατεστραμμένα κτίρια της περιοχής συνεχίζονται.

Σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών (AFAD), στα συντρίμμια εντοπίστηκαν παγιδευμένοι και διασώθηκαν μέχρι στιγμής 104 άνθρωποι. Συνολικά οι τραυματίες ανέρχονται στους 896 και το 76% από αυτούς είχε πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία σήμερα το πρωί.

Οκτώ άνθρωποι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με τον υπουργό.

Ένας 70χρονος ανασύρθηκε νωρίς σήμερα το πρωί από τα ερείπια κτιρίου που είχε ισοπεδωθεί στην δυτική Τουρκία, όπου παρέμεινε παγιδευμένος για 33 ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στο Αιγαίο την Παρασκευή, από τον οποίο 49 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους στη χώρα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, τον οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων AFAD.

O 70χρονος, ο οποίος κατονομάστηκε ως ο Αχμέτ Τζιτίμ, ανασύρθηκε από τα συντρίμμια του κτιρίου κατοικιών «Riza Bey», ένα από τα 20 κατοικημένα κτίρια που κατέρρευσαν εξαιτίας του ισχυρού σεισμού της Παρασκευής.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 20 κτίρια καταστράφηκαν στην περιοχή Μπαϊρακλί της Σμύρνης.

«Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες που έχουμε, 896 τραυματίστηκαν», αναφέρει η AFAD σε ανακοίνωσή της.

Μέχρι στιγμής συνολικά 682 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία, ενώ 214 εξακολουθούν να νοσηλεύονται στην Τουρκία.

Να σημειωθεί ότι καταγράφηκαν τουλάχιστον 850 μετασεισμοί, με 40 να έχουν μέγεθος 4 Ρίχτερ σύμφωνα με την AFAD.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας Φαρετίν Κοτσά τόνισε υπόψιν ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι άνευ προηγουμένου - μια σεισμική καταστροφή κατά τη διάρκεια πανδημίας.

«Δεν πρέπει να υποκύψουμε στην πανδημία ενώ αγωνιζόμαστε να αντιμετωπίσουμε μια καταστροφή από σεισμό«,  σημείωσε ο κ. Κοτσά, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα κατά του κορονοϊού.

Η σεισμική δόνηση υπόψιν την Παρασκευή, το μέγεθος της οποίας εκτιμήθηκε πως ανερχόταν σε επτά βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ από το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικών μελετών (USGS), σημειώθηκε λίγο πριν από τις δύο (ώρα Ελλάδας) στο Αιγαίο, νοτιοδυτικά της Σμύρνης, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας, κοντά στη Σάμο.

Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός και επιφανειακός σημειωτέον που έγινε αισθητός ως την Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα, ενώ προκάλεσε μίνι τσουνάμι, το οποίο πλημμύρισε τους δρόμους της Σεφερίχισαρ, τουρκικής πόλης κοντά στο επίκεντρο, και χτύπησε τις ακτές της Σάμου.

Τα νοσοκομεία της Σμύρνης σημειωτέον, γεμάτα ασθενείς εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, αναγκάστηκαν να διακομίσουν εσπευσμένα ασθενείς σε δομές υγείας άλλων τουρκικών πόλεων, για να μπορέσουν να εισαγάγουν τραυματίες.