Τουλάχιστον 133 οι νεκροί - Εκατοντάδες αγνοούνται
Γερμανία - Πλημμύρες

Τουλάχιστον 133 οι νεκροί - Εκατοντάδες αγνοούνται

Ο απολογισμός των σφοδρών βροχοπτώσεων και πλημμυρών στη Γερμανία αυξήθηκε περαιτέρω σήμερα, με τη θεομηνία να προκαλεί τον θάνατο τουλάχιστον 133 ανθρώπων στη χώρα, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση η τοπική αστυνομία.

«Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την καταστροφή», στην περιοχή Ρηνανίας-Παλατινάτου, από τις πλέον πληγείσες, σύμφωνα με την αστυνομία του Κόμπλεντς. Ο απολογισμός αυτός έρχεται να προστεθεί στους 43 νεκρούς στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, μια ακόμα περιοχή της Γερμανίας που επλήγη από την καταστροφή.

Αξίζει να επισημανθεί ότι την ίδια ώρα, εκατοντάδες άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται. Μέλη σωστικών συνεργείων αναζητούσαν σήμερα επιζώντες σε πληγείσες περιοχές της δυτικής Γερμανίας, με τη στάθμη των υδάτων να παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε πολλές πόλεις και σπίτια να συνεχίζουν να καταρρέουν στη χειρότερη φυσική καταστροφή που έχει πλήξει τη χώρα εδώ και μισό αιώνα.

Υπενθυμίζεται ότι καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες στοίχισαν τη ζωή σε αρκετά άτομα, ενώ πολλοί άλλοι αγνοούνται ακόμη, στην Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία όπου η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για «τραγωδία», την ώρα που πολλοί πολιτικοί ηγέτες αποδίδουν το φαινόμενο στην κλιματική αλλαγή.

Αντιστοίχως στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία, οι ζημιές είναι πολλές. Όμως η κατάσταση είναι δραματική στη δυτική Γερμανία.

Πολλά χωριά παραμένουν αποκομμένα από τον υπόλοιπο κόσμο και εκφράζονται φόβοι ότι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων θα είναι ακόμη πιο βαρύς.

«Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται όσο περνούν οι ώρες», ανέφερε ένα στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Οι πλημμύρες αυτές είναι μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές που έχουν σημειωθεί στη μεταπολεμική Γερμανία. Πολλές πόλεις και χωριά έχουν κατακλυσθεί από τα νερά των ποταμών που υπερχείλισαν μετά τις βροχές, παρασέρνοντας στο πέρασμά τους αυτοκίνητα, καταστρέφοντας σπίτια και αναγκάζοντας του κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο στις στέγες για να γλιτώσουν.

Στις περιοχές όπου τα νερά άρχισαν να υποχωρούν, οι σοκαρισμένοι ακόμη κάτοικοι άρχισαν να επιθεωρούν ό,τι απέμεινε από τα σπίτια και τις γειτονιές τους.

Στην πόλη Σουλντ, από τα σπίτια απέμειναν μόνο σπασμένα δοκάρια και σωροί από χαλάσματα. Οι δρόμοι είναι αποκλεισμένοι από τα συντρίμμια και τα πεσμένα δέντρα ενώ ψάρια σπαρταρούν κυριολεκτικά στις λιμνούλες που έχουν σχηματιστεί στη μέση του οδοστρώματος. «Έβρεχε συνεχώς για δυο-τρεις μέρες. Ίσως και τέσσερις, έχασα το μέτρημα», είπε ο Κλάους Ραντερμάχερ, που ζει στο Σουλντ εδώ και 60 χρόνια. «Είδα την πιτσαρία να πλημμυρίζει, μισή ώρα αργότερα πλημμύρισε και ο φούρνος. Υπάρχει ένα κάμπινγκ εκεί πέρα και άρχισαν να περνούν από εδώ τροχόσπιτα και σκηνές, φιάλες αερίου να επιπλέουν στο νερό. Ήμασταν ανήμποροι, έγινε τόσο γρήγορα. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Στην οινοπαραγωγό περιοχή Αρβάιλερ, στη Ρηνανία-Παλατινάτο, υπερχείλισε ο ποταμός Αρ και τα νερά κατέστρεψαν τουλάχιστον έξι σπίτια. Οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν φτυάρια χιονιού και σκούπες για να απομακρύνουν τη λάσπη από τα σπίτια και τα καταστήματά τους. «Αιφνιδιάστηκα. Είχα σκεφθεί ότι κάποια μέρα μπορεί να έφτανε εδώ το νερό, όχι όμως έτσι. Αυτό δεν είναι πόλεμος – απλώς η φύση αντεπιτίθεται. Επιτέλους, θα πρέπει να αρχίσουμε να την προσέχουμε», σχολίασε ένας κάτοικος, ο Μίχαελ Άχρεντ.

Πλημμύρες αναφέρθηκαν επίσης στην Κολονία και το Χάγκεν ενώ στο Λεβερκούζεν απομακρύνθηκαν 400 άνθρωποι από ένα νοσοκομείο. Στο Βούπερταλ οι ντόπιοι είπαν ότι τα υπόγεια πλημμύρισαν και τα σπίτια τους δεν έχουν πια ρεύμα. «Δεν μπορώ ούτε να μαντέψω πόσο μεγάλη θα είναι η ζημιά», είπε ο Καρλ-Χάιντς Σάμαν, ιδιοκτήτης ενός νάιτκλαμπ.

Εκατοντάδες στρατιώτες βοηθούν την αστυνομία και την πυροσβεστική στο έργο της διάσωσης στη Γερμανία. Αναπτύχθηκαν άρματα για να καθαρίσουν τους δρόμους από τις λάσπες και τα πεσμένα δέντρα ενώ ελικόπτερα διέσωσαν όσους είχαν εγκλωβιστεί σε στέγες κτιρίων.

Περίπου 200.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω της πλημμύρας.

Βέλγιο: Στους 27 ανέρχονται οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βαλλονία

Στο Βέλγιο, περίπου 10 σπίτια κατέρρευσαν στο Πεπινστέρ, αφού τα νερά του ποταμού Βεσντρ κατέκλυσαν την πόλη. Εκκενώθηκαν περισσότερες από 1.000 κατοικίες. Η βροχή προκάλεσε και πολλά προβλήματα στις δημόσιες συγκοινωνίες. Ακυρώθηκαν τα δρομολόγια της υπερταχείας Thalys από το Βέλγιο για τη Γερμανία. Έχει επίσης διακοπεί η ναυσιπλοΐα στον ποταμό Μεύση. Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τέσσερις αγνοούνται. Μεταξύ αυτών είναι και ένα 15χρονο κορίτσι που παρασύρθηκε από τα νερά ενός ποταμού.

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πλημμύρες που σάρωσαν τη Βαλλονία, όπως αναφέρει το rtl. Ωστόσο, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Εσωτερικών η οποία έλαβε χώρα λίγο μετά τις 16.00 εχθές το απόγευμα, οι νεκροί φτάνουν τους 20.

Σημειώνεται ότι τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν την αναζήτηση αγνοουμένων.

Αξίζει να επισημανθεί ότι λόγω της εθνικής ημέρας πένθους που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάντερ Ντε Κρόο, η πόλη του Ναμούρ αποφάσισε να ακυρώσει τη γιορτή με πυροτεχνήματα που είχε προγραμματιστεί για τις 20 Ιουλίου για την εθνική γιορτή της 21ης Ιουλίου.

Στην πρωτεύουσα της Βαλλονίας, οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες. Ο Δήμος των Βρυξελλών έχει ανακοινώσει ότι θα ακυρώσει τις εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για την εθνική γιορτή του Βελγίου.

Ολλανδία - Πλημμύρες: Σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής παραμένουν οι αρχές - Απειλούνται κατοικημένες περιοχές

Σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής παρέμεναν σήμερα οι υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών στην Ολλανδία, καθώς τα πλημμυρισμένα ποτάμια απειλούσαν πόλεις και χωριά σε όλη τη νότια επαρχία του Λίμπουργκ.

Σημειώνεται ότι δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής απομακρύνθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες, ενώ στρατιώτες, πυροσβέστες και εθελοντές εργάστηκαν με εντατικούς ρυθμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για να ενισχύσουν φράγματα και να αποτρέψουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι Ολλανδοί έχουν έως τώρα αποφύγει μια καταστροφή αυτού του μεγέθους καθώς έως σήμερα το πρωί δεν είχαν ανακοινωθεί θύματα.

Εντούτοις, σύμφωνα με τοπικές αρχές, η αύξηση της στάθμης των υδάτων έχει προκαλέσει καταστροφές στην περιοχή και η κατάσταση παραμένει κρίσιμη.

Υπογραμμίζεται ότι το επίπεδο των υδάτων σε ποτάμια γύρω από μεγάλες πόλεις όπως η Φένλο και το Ρούρμοντ έφθασε σήμερα σε επίπεδα ρεκόρ και δεν αναμένεται να υποχωρήσει έως αύριο το βράδυ, σύμφωνα με τις αρχές, δημιουργώντας προβλήματα σε φράγματα και άλλα προστατευτικά μέσα.

Πολλοί δρόμοι μέσα και γύρω από το Ρούρμοντ έχουν πλημμυρίσει, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANP.

 Διαβάστε ακόμα:

Μέρκελ: Η συχνότητα των ακραίων φαινομένων απαιτεί δράση

Κ. Σακελλαροπούλου: Επιστολές συμπαράστασης στον Βασιλιά του Βελγίου και τον Πρόεδρο της Γερμανίας

Μακρόν για πλημμύρες: Το Παρίσι «αλληλέγγυο» με τη Γερμανία και τις πληγείσες χώρες