Το τριήμερο βαρόμετρο για το «ξεκλείδωμα» της χώρας

Το τριήμερο βαρόμετρο για το «ξεκλείδωμα» της χώρας

Η πιο «μεγάλη» ώρα για τη διάσωση της φετινής τουριστικής σεζόν έφτασε. Στις  11:00 το πρωί είναι προγραμματισμένη να αρχίσει ευρεία  κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου και θα καθοριστεί  το πακέτο στήριξης της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, η οποία και έχει «χτυπηθεί» από τον κορονοιό.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να συμμετάσχουν οι ηγεσίες των υπουργείων Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, Υποδομών Κώστας Καραμανλής, Γιάννης Κεφαλογιάννης και Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, Οικονομίας Χρήστος Σταικούρας και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.   

Ως προς τον τρόπο ανακοίνωσης του πακέτου, δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις, παρά μόνο εισηγήσεις προν τον  κ.Μητσοτάκη. Μία από αυτές θέλει τη δημοσιοποίηση του πακέτου από το οικονομικό επιτελείο (πιθανόν Δευτέρα ή Τρίτη) , ενώ δεν αποκλείεται και δήλωση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως μαρτυρούν και τα μεγαλύτερα ΜΜΕ του κόσμου, η χώρα μας κατάφερε να αντιμετωπίσει την πρώτη φάση της πανδημίας, με μικρές απώλειες, σε σχέση με άλλες χώρες. Η Ελλάδα εξέπεμψε μια πολύ καλή εικόνα στην παγκόσμια κοινότητα και βρίσκεται πλέον σε μια καλύτερη αφετηρία  για την επανεκκίνηση του τουρισμού. Στο υπό διαμόρφωση πλάνο ενίσχυσης του τουρισμού αξιοποιείται, σύμφωνα με πληροφορίες, το κοινό πλαίσιο κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και  θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα διμερών συμφωνιών ιδίως με χώρες εκτός της ΕΕ. Σημαντική παράμετρος θα είναι η μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση , κάτι που επεξεργάζεται το αρμόδιο υπουργείο και θα καταθέσει τις προτάσεις του στην πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες 72 ώρες αποτελούν το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα crash test στην μάχη για το “ξεκλείδωμα” της χώρας. Δομές ανοίγουν, μαθητές επιστρέφουν στα θρανία, μετακινήσεις επιτρέπονται. 

- Από τις 08.00 το πρωί, μετά από αξιολόγηση  των μετεωρολογικών προβλέψεων για υψηλές θερμοκρασίες, των επιδημιολογικών δεδομένων, αλλά και σχετική εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, ανοίγουν οι 515 οργανωμένες παραλίες της χώρας. Θα υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και θα ελέγχεται η εφαρμογή τους. Κίνηση που θα είναι  το καλύτερο διαβατήριο για την επανεκκίνηση του εξωτερικού τουρισμού. 

- Κυριακή αρχίζει  η τέλεση της Θείας Λειτουργίας, καθώς και ιερών μυστηρίων στις εκκλησίες μας με την παρουσία πιστών, με σεβασμό στις συστάσεις των ειδικών για τον αριθμό των πιστών σε κάθε χώρο και τις αναγκαίες μεταξύ τους αποστάσεις.

- Από τη Δευτέρα επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, καθώς και οι μετακινήσεις από και προς την Κρήτη.  Την ίδια μέρα επανέρχονται στις τάξεις και οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου, αλλά και των Γυμνασίων. Ταυτόχρονα ανοίγουν τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα, πάντα με αυστηρούς κανόνες προστασίας. 

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, μετά από περίπου μία εβδομάδα  όταν και θα υπάρξει σαφής εικόνα για το πώς θα έχει κινηθεί η πανδημία. Τότε θα αποφασιστεί και το τι... μέλλει γενέσθαι.