Το θέμα των συλλήψεων εκατέρωθεν, τέθηκε στη συνάντηση Yildirim - Pence

Το θέμα των συλλήψεων εκατέρωθεν, τέθηκε στη συνάντηση Yildirim - Pence

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mike Pence εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Binali Yildirim την Πέμπτη για τις συλλήψεις Αμερικανών και μελών του προσωπικού της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην τουρκική επικράτεια, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Το θέμα που ήγειρε ο Pence είναι ένα από τα κυριότερα που προκάλεσαν εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, συμμάχων στο NATO, τους τελευταίους μήνες, όπως και η διένεξη γύρω από έναν τούρκο ιεροκήρυκα ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Yildirim στον Λευκό Οίκο, ο Pence εξέφρασε «βαθιά ανησυχία για τις συλλήψεις αμερικανών πολιτών, προσωπικού της (αμερικανικής διπλωματικής) αποστολής στην Τουρκία, δημοσιογράφων, και στελεχών μη κυβερνητικών οργανώσεων βάσει της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και προέτρεψε να υπάρξει διαφάνεια και να τηρηθούν οι ορθές διαδικασίες στη διευθέτηση αυτών των υποθέσεων», αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική προεδρία.

Τον Μάιο, ένα διερμηνέας στο αμερικανικό προξενείο στα Άδανα, στο νότιο τμήμα της Τουρκίας, ετέθη υπό κράτηση. Πιο πρόσφατα, ένα στέλεχος της αμερικανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών (DEA) συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη. Και οι δύο κατηγορούνται πως συνδέονται με το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα που έγινε πέρυσι. Η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία χαρακτήρισε τις κατηγορίες σε βάρος τους ανυπόστατες.

Πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, ο Yildirim είχε δηλώσει ότι η απαίτηση της Τουρκίας η Ουάσινγκτον να προχωρήσει στην έκδοση του Fethullah Gulen, ο οποίος ζει στην Πενσιλβάνια από το 1999, ήταν ένα από τα θέματα που θα ήγειρε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του.

Στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν δηλώσει πως η δικαιοσύνη πρέπει να λάβει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να εγκρίνει την έκδοση του Gulen.

Άλλο ένα θέμα προς συζήτηση, είχε πει ο Yildirim, είναι η τύχη ορισμένων Τούρκων που έχουν συλληφθεί στις ΗΠΑ — αναφερόταν σε έναν πλούσιο έμπορο χρυσού ο οποίος συνελήφθη πέρυσι διότι κατηγορείται πως παραβίασε τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, αλλά και σε ένα ανώτερο στέλεχος μιας τουρκικής κρατικής τράπεζας που συνελήφθη φέτος.

Η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας δεν κάνει καμιά αναφορά σε συζητήσεις για κάποιο από τα δύο ζητήματα αυτά.

Αναφέρει πως οι Pence και Yildirim «εξέφρασαν την ελπίδα ότι η συνάντησή τους θα συμβάλλει να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας» και ότι «συμφώνησαν πως είναι ανάγκη να γίνει εποικοδομητικός διάλογος, μεταξύ φίλων και συμμάχων, για τις διμερείς προκλήσεις».

Ο Pence επαναβεβαίωσε τη «διαρκή στρατηγική εταιρική σχέση» μεταξύ των δύο κρατών και επανέλαβε τη δέσμευση της Ουάσινγκτον να σταθεί στο πλευρό της Άγκυρας στην εκστρατεία της εναντίον της αυτονομιστικής ένοπλης οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και «άλλων τρομοκρατικών απειλών».

Οι ΗΠΑ άρχισαν να εκδίδουν ξανά ορισμένες βίζες για Τούρκους πολίτες τη Δευτέρα, αφού η Ουάσινγκτον έλαβε όπως ανέφερε διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια του προσωπικού της διπλωματικής αποστολής της. Η Τουρκία ανταπέδωσε το μέτρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(AP Photo)